39 de ani de la tragedia din 15 iunie 1985-Cenaclul Flacăra. Evenimentele au rămas fără explicație

39 de ani de la tragedia din 15 iunie 1985-Cenaclul Flacăra. Evenimentele au rămas fără explicație

Cenaclul Flacăra a fost descătușarea tinerilor în epoca Ceaușescu. Poetul Adrian Păunescu aduna pe stadioanele din țară zeci de mii de tineri la spectacole unde se cânta rock, folck și la care participau mulți artiști români. Cenaclul Flacăra a fost unul din marile evenimente din perioada comunistă, care a luat sfîrșit cu o mare tragedie comparabilă cu tragedia Colectiv din 2015.

Premierul Ciolacu, vizită în Prahova/ A anunțat mai mulți bani pentru Educaţie și Sănătate: Sunt peste 2 miliarde de euro în acest moment

Adrian Păunescu nu a vrut să oprească spectacolul

La 15 iunie 1985 avea să aibă loc o mare tragedie la cel mai iubit eveniment muzical din comunism: Cenaclului Flacăra. Pe stadionul echipei de fotbal ”Petrolul Ploiești” erau mii de români de toate vârstele, în special tineri. Aveau loc concerte, iar Păuneasci întreținea atmosfera atipică pentru perioada comunistă. Până la acea tragedie avuseseră loc peste de spectacole.

Congresul Societății Române de Neurochirurgie va avea loc la Sinaia, pe 11-14 septembrie

Se anunțase o vreme instabilă, însă „Cenaclul Flacăra” de la Ploiești nu s-a anulat.

Primarul Alin Moldoveanu demolează Rafinăria „Steaua Română”, distrugând, astfel, un simbol tehnologic național

Stadionul era arhiplin, ca la fiecare spectacol oriunde în țară. Regimul comunist îl lăsase pe Adrian Păunescu să organizeze acest cenaclu, pentru a controla tineretul în perioada în care în SUA se manifestau deja fenomenul ”flower-power ” și mișcarea ”hippie”.

Când a început ploaia, lui Adrian Păunescu i s-a propus să anuleze spectacolul. Organizatorii au explicat că există pericolul unor accidente pentru că prizele care alimentau instalația scenei nu erau împământate.

Vijelia s-a intensificat, iar prelata militară care era pe post de copertină s-a rupt.

Porțile de oțel erau închise

Tunetele și fulgere i-au speriat pe artiști și spectatori. Curentul electric s-a întrerupt după un trăznet puternic și s-a creat panica.

Și în aceste condiții Adrian Păunescu a refuzat să oprească spectacolul.

Publicul s-a alarmat, iar oamenii s-au îndreptat spre ieșire, dar aici s-a întâmplat un lucru inexplicabil. Oamenii s-au înghesuit să treacă prin tunelul prin care, de obicei, jucătorii intrau pe teren, iar când au ajuns la porțile mari de oțel de la intrarea pe stadion, acestea erau închise.

6 morți și peste 100 de răniți

În busculada creată, 6 tineri și-au pierdut viața și 100 au fost răniți.

Ancheta oficială nu a găsit niciun responsabil, însă Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca Cenaclul ”Flacăra” să se oprească.

Adrian Păunescu a căzut în dizgrație și a dispărut din viața publică.

După 1989, a susținut că acel ”Cenaclu Flacăra” a fost o formă de protest anticomunist, de aceea, el ar fi fost interzis.

La concerte însă, veneau membri de frunte ai PCR, iar regimul voia să îi țină pe tinerii români ocupați să nu se apropie de curentele folk occidentale, considerate decadente.

Trebuie spus însă, faptul că Adrian Păunescu a promovat la Cenaclul ”Flacăra” numeroși artiști talentați, foarte mulți devenind vedete ale folk-ului, rock-ului și muzicii ușoare românești contemporane. Dezastrul de la Ploiești a rămas încă neelucidat, nici până azi neexistând o clarificare a situației, scrie Evz.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191