Teritoriile din România au trecut printr-un proces continuu de dezvoltare de-a lungul timpului. Pe măsură ce noi orașe și comune luau naștere, alte așezări dispăreau. Mai jos puteți găsi opt urbe care au fost desființare de-a lungul istoriei.
Orașul de Floci
Situat la gura de vărsare a râului Ialomița în Dunăre, acest oraș era odinioară cel mai important centru comercial din Țara Românească. Orașul de Floci a dispărut încă din secolul al XIX-lea și se presupune că aici s-a născut Mihai Viteazul.
Numele orașului provine, cel mai probabil, de la blănurile de animale care erau principalele mărfuri vândute de comercianți.
Fâlciu, Vaslui
Fâlciu este una dintre cele mai vechi așezări din județul Vaslui, având o importanță strategică, militară și comercială. Ținutul Fâlciului a dat numele județului cu reședința la Huși.
Prima atestare documentară apare în „Cronica călugărilor Mânăstirii Putna”, care cuprinde date din perioada 1466-1566.
Pe atunci existau 24 de ținuturi, inclusiv Fâlciu, cu capitala în târgul Fâlciu, ulterior mutată la Huși.
Cetatea Vicina de pe insula Păcuiul lui Soare
Al doilea sit ca mărime din țară, după Sarmisegetuza, ruinele cetății Vicina se scufundă treptat în apele Dunării.
Mai mult de trei sferturi din cetate sunt scufundate și vizibile doar când apa este limpede.
Victoria
Orașul Victoria nu a existat pe harta României până în 1949, când a fost înființat de comuniști sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roșie.
Destinat industriei, orașul a ajuns la de locuitori în doar șapte ani, iar în anii ’80 populația s-a triplat. În prezent, este unul dintre orașele dispărute ale României.
Ester, Constanța
Prima mențiune a orașului datează din 1538, în jurnalul expediției sultanului Soliman Magnificul împotriva lui Petru Rareș. Se afla pe malul pârâului Casimcea.
Baia, Suceava
Localitatea Baia, din județul Suceava, a fost prima capitală a Moldovei și acum este o comună cu aproximativ de locuitori.
Potrivit istoricilor, Baia a existat ca așezare medievală încă din prima jumătate a secolului al XIII-lea.
Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Acestea sunt două orașe dispărute care au fost, în perioade diferite ale Antichității, cele mai importante orașe ale Daciei. Ruinele lor se află pe teritoriul județului Hunedoara și sunt situri istorice importante.
Orașul Târgșor
În Evul Mediu, orașul Târgșor se afla pe locul actualei comune prahovene Târgșoru Vechi. Astăzi au mai rămas doar ruinele a trei biserici. Satul modest de azi se află la aproximativ șapte kilometri de Ploiești, dar în Evul Mediu a fost un important și prosper centru comercial al Țării Românești.
În prezent, cele mai mari orașe din România sunt București, Cluj-Napoca și Timișoara.