Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani

Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani

La începutul acestui an, Bogdan Ciobanu a luat decizia de a-şi cumpăra propria casă. 

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Bogdan Ciobanu, propietar: Preţul la chirie deja crescuse. Aveam două chirii pe care le plăteam, casa şi studioul. Ajungeam undeva la o mie de euro. Iar făcând nişte calcule pentru o casă pe care voiam să o cumpărăm, era sub preţul respectiv.” 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

A găsit apartamentul mult visat în centrul Bucureştiului. Şi s-a mutat chiar la începutul acestei luni. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Bogdan Ciobanu: „Este un apartament într-o casă veche, un apartament într-o casă interbelică. Apartamentul are 130 de metri utili şi a costat Credit imobiliar.”

Reporter: „Cât e rata lunară?” 

Bogdan Ciobanu: „Pe 20 de ani, de lei.” 

Totuşi, mai puţini români s-au încumetat să devină proprietari în acest an. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: „În prima jumătate a acestui an s-au vândut peste mii de locuinţe. Cu 22% mai puţine, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în Capitală, aici unde s-au vândut în jur de de case şi apartamente. Urmează, în top, judeţele Braşov, Timiş, Cluj şi Constanţa.” 

Toma Filipovici: „Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România: „Vorbim din nou de acest factor care a încetinit piaţa: partea de creditare. Scăderea gradului de îndatorare,  mărirea dobânzilor, mărirea avansului pentru a doua casă.” 

Daniel Tudor, agent imobiliar:„Datorită tumultului economic şi diverselor ştiri negative din multiple părţi care au scăzut încrederea clienţilor în economie şi în a face o achiziţie în viitor.”

Tot mai puţine proiecte imobiliare comerciale

Şi nu în ultimul rând piaţa a scăzut din cauza preţurilor. Şi volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale a scăzut. A ajuns la minimul ultimului deceniu, după o scădere de aproape 50%. 

Constantin Căpraru, reprezentantul unei companii imobiliare: „Au scăzut proiectele noi comerciale, astfel încât stocul de astfel de spaţii nu cred că ar mai permite o creştere în ceea ce priveşte tranzacţionarea şi investiţiile locale. Nu se mai construiesc pentru că a fost o impredictibilitate în ceea ce priveşte închirierea lor.”

Specialiştii cred că o dată cu toamna vânzările locuinţelor vor creşte. 

Daniel Tudor, agent imobiliar: „Deja dobânzile au început deja. Avem deja bănci care oferă inclusiv cu 5,7% dobândă la lei, dobândă fixă pe 5 ani. Ne aşteptăm să avem o uşoară creştere care se va reflecta şi în preţuri.” 

Însă previziunile ar putea fi date peste cap de planurile Guvernului. Creşterea TVA de la 5% la 9% va duce la scumpirea apartamentelor. Acum, cele mai scumpe locuinţe le găsim în Cluj. Topul este continuat cu Capitala,  şi oraşul braşov. Pe următoarele locuri se află Constanța, Timișoara, Craiova şi Iași. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191