Până când vom finanța Ucraina?

Până când vom finanța Ucraina?

Summitul de la Bruxelles a fost de fapt o ședință tensionată: cancelarul german Olaf Scholz i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene că este timpul să ia în serios limitarea planurilor de cheltuieli ale blocului, în timp ce mulți fac presiuni pentru fonduri suplimentare destinate Ucrainei.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Contribuabilii europeni au ajuns donatori pentru președintele Volodimir Zelenski

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Pandemia a cam golit visteriile europene, iar Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, caută mai multe finanțări, deoarece epuizează spațiul bugetar în urma crizei energetice. Cu toate acestea, majoritatea fondurilor vor fi pentru un pachet financiar pe termen mediu pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Se vor adăuga ajutoare militare și de securitate pe patru ani de 20 de miliarde de euro.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Mai mulți oficiali au spus că nu există sprijin politic pentru noi cheltuieli, cu excepția cazului în care este vorba despre Ucraina, potrivit surselor Bloomberg. Dar chiar și găsirea banilor pentru Ucraina este o provocare, având în vedere constrângerile bugetare de la Bruxelles și din statele membre.

„Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume”, a declarat Robert Fico, noul prim-ministru slovac. El s-a alăturat opiniilor ungurului Viktor Orban pentru a respinge finanțarea pentru ucraineni.

„Ungaria nu poate și nu dorește să suporte povara unui sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina”, insistă Orban. „Nu văd niciun rost în a trimite Ucrainei bani care au fost plătiți de contribuabilii la bugetul Ungariei”.

Migrația este o altă prioritate importantă, 15 miliarde de euro fiind solicitate pentru consolidarea frontierelor externe sau pentru noi parteneriate cu țările vecine. Comisia dorește, de asemenea, 10 miliarde de euro pentru a completa diferite domenii și pentru a mobiliza fonduri în vederea stimulării tehnologiilor de vârf, în contextul concurenței cu SUA și China.

Dar premierul belgian Alexander De Croo a cerut disciplină bugetară din partea UE: „Trebuie să menținem sprijinul financiar pentru Ucraina, dar, la un moment dat, instituțiile europene trebuie să se uite la propriile cifre.Atunci când țările sunt îndemnate să își pună ordine în bugete, instituțiile europene trebuie să facă același lucru”.

În SUA, noul președinte al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a arătat puțin interes în a oferi bani suplimentari din partea Congresului pentru a sprijini Ucraina. El a precizat că acum „trebuie să rămânem alături de aliatul nostru important din Orientul Mijlociu, și acesta este Israelul”.

După ce au recuperat o parte din teren în timpul unei contraofensive care a început în iunie, forțele ucrainene nu au reușit să străpungă apărarea Rusiei pentru a-și atinge obiectivul de a tăia o legătură terestră cu Peninsula Crimeea la care râvnesc.

Se așteaptă acum ca operațiunile ofensive să încetinească pe măsură ce se instalează iarna. Toate acestea în ciuda sprijinului de miliarde de euro din partea Europei și a Statelor Unite.

Geopolitica se schimbă – și nu neapărat în avantajul lui Volodimir Zelenski. Mai important, factorul economic poate să devină o criză: pentru UE, linia de salvare a Ucrainei pune o povară tot mai mare pe umerii europenilor afectați de inflație.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191