Boli gastrointestinale despre care ar trebui să știi

Boli gastrointestinale despre care ar trebui să știi

Sistemul gastrointestinal joacă un rol vital pentru funcționarea optimă a organismului uman. Este responsabil pentru procesul de digestie, absorbția nutrienților și eliminarea reziduurilor. Orice disfuncție a acestui sistem poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate.

Bolile gastrointestinale sunt diverse, fiecare având cauze, simptome și tratamente specifice. Simptome precum durerile abdominale, indigestia sau greața sunt deranjante, dar pot limita și activitățile zilnice ale unei persoane. În plus, unele boli gastrointestinale pot conduce la complicații dacă nu sunt tratate corespunzător și la timp. 

Despre bolile gastrointestinale

Bolile gastrointestinale reprezintă orice tip de disfuncție sau afecțiune care afectează sistemul digestiv, care include: stomacul, intestinul subțire, colonul, rectul, esofagul, ficatul, vezica biliară și pancreasul. Aceste probleme pot varia de la ușoare, până la severe, foarte întâlnite fiind constipația sau sindromul intestinului iritabil.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Există o serie de simptome, cele mai frecvente sunt durerile abdominale, indigestia, greața și schimbările în tranzitul intestinal. Sunt însă și simptome care pot fi trecute cu vederea, ca de exemplu palpitații în stomac sau balonarea constantă (de multe ori un semn al sindromului intestinului iritabil sau al unei intoleranțe alimentare).

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Cauzele care stau la baza bolilor gastrointestinale sunt variate, unele dintre cele mai comune fiind alimentația, stresul, factorii genetici și infecțiile. În rândurile următoare am ales să îți prezentăm câteva aspecte generale despre trei boli gastrointestinale. Dacă ai simptome supărătoare este important să mergi la medic. Respectarea recomandărilor medicale și a planului de tratament este esențială pentru gestionarea eficientă a bolilor gastrointestinale.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

1. Refluxul gastroesofagian 

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune digestivă comună în care acidul stomacal sau, uneori, conținutul stomacului se întoarce în esofag. Aceasta provoacă simptome precum regurgitație, senzație de arsură la stomac, durerea în piept, greață, dificultate la înghițire [1]. Factorii de risc sunt obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool și anumite alimente precum cele picante sau grase.

Tratamentul pentru refluxul gastroesofagian poate varia de la schimbări în stilul de viață, cum ar fi ajustarea dietei și evitarea mesei cu câteva ore înainte de culcare, până la medicamente care reduc aciditatea stomacală. În cazurile severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a întări sfincterul esofagian inferior și a preveni refluxul.

2. Sindromul intestinului iritabil 

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare funcțională gastrointestinală caracterizată prin simptome precum durere abdominală sau crampe, exces de gaze și balonare, diaree și constipație sau alternanța între cele două [2]. Cauzele exacte sunt necunoscute, dar printre factorii de risc se numără: intoleranța la anumite alimente, infecții severe ale tractului digestiv, un istoric de abuz, precum și afecțiuni psihologice cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) [2].

Tratamentul sindromului de intestin iritabil se concentrează pe ameliorarea simptomelor și poate include modificări ale dietei, probiotice, medicamentație specifică pentru reducerea durerii abdominale și a inflamației sau pentru controlul diareei și constipației. De asemenea, tehnicile de gestionare a stresului pot fi eficiente.

3. Boala inflamatorie intestinală 

Boala inflamatorie intestinală include două afecțiuni principale: boala Crohn și colita ulcerativă. Ambele sunt afecțiuni cronice care provoacă inflamația tractului digestiv, dar se manifestă diferit. Simptomele sunt: diaree severă, durere abdominală, scaune cu sânge, pierdere în greutate, oboseală [3]. Cauzele sunt necunoscute, dar se crede că boala inflamatorie intestinală apare ca un răspuns la sistemul imunitar slăbit [3].

Tratamentul pentru boala inflamatorie intestinală include medicamente specifice și, uneori, chirurgie pentru a elimina porțiuni afectate ale intestinului. Doctorul este cel care va determina ce tip de tratament este cel mai adecvat în funcție de severitatea și localizarea bolii. Este important ca pacienții să colaboreze îndeaproape cu gastroenterologul lor pentru a monitoriza progresul bolii și a ajusta pe parcurs tratamentul.

 

 

Dacă sunt semne care te îngrijorează, nu ezita să îți faci o programare la doctor. Bolile gastrointestinale sunt variate, medicul este singurul care poate pune diagnosticul, oferind totodată planul adecvat de tratament. În plus, este important să fii atent la orice schimbări ale simptomelor și să comunici deschis cu medicul tău despre orice preocupări legate de sănătatea ta.

 

Referințe:

  1. My.ClevelandClinic.org. Acid Reflux & GERD. 2023, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17019-acid-reflux-gerd. Accesat în data de 29 aprilie 2024.
    2. My.ClevelandClinic.org. Irritable Bowel Syndrome (IBS). 2023, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs. Accesat în data de 29 aprilie 2024.
    3. Cdc.gov. What is inflammatory bowel disease (IBD)?. 2022, https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm#:~:text=What%20Is%20IBD%3F,damage%20to%20the%20GI%20tract

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191