Avertizare de cutremur! Există 70 % șanse să se producă un seism de 9 grade

Avertizare de cutremur! Există 70 % șanse să se producă un seism de 9 grade

A fost emisă o avertizare de urgență privind riscul crescut de cutremur major, estimându-se o probabilitate de 70% pentru un seism devastator de 9 grade în următorii 30 de ani. Cum trebuie să procedeze oamenii.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Pentru prima dată în istoria sa, Japonia a lansat o avertizare oficială privind riscul crescut de producere a unui cutremur major în perioada următoare, anunță BBC.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Avertizare de cutremur puternic

Avertizarea, emisă în noaptea de joi spre vineri, le cere cetățenilor să fie extrem de vigilenți, dar îi sfătuiește să rămână în case.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Conform Agenției Meteorologice Japoneze (JMA), acest avertisment nu presupune că un cutremur iminent este garantat, ci doar că probabilitatea unui astfel de eveniment este semnificativ mai ridicată decât de obicei.

Această măsură vine în urma unui cutremur de 7,1 grade care a avut loc recent în largul insulei Kyushu, fără a provoca daune importante. Totuși, epicentrul acestui seism, situat la marginea riftului Nankai, o regiune cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă, a stârnit îngrijorări în rândul specialiștilor.

Riftul Nankai, ce se întinde între Golful Suruga, în partea centrală a Japoniei, și Marea Hyuganada, în sudul Kyushu, a fost scena unor seisme devastatoare în trecut, cel mai recent având loc în 1946.

Experții trag un semnal de alarmă

Experții avertizează că în următoarele trei decenii există o probabilitate de 70-80% pentru un cutremur cu magnitudinea între 8 și 9 grade, care ar putea cauza pierderi uriașe de vieți și daune masive. În cel mai grav scenariu, estimările indică posibilitatea a peste de victime și a unui tsunami distrugător.

Avertizarea va rămâne în vigoare timp de o săptămână și este cea mai puțin severă dintre cele două tipuri de alerte disponibile. Cetățenii sunt îndemnați să rămână în alertă în zilele următoare și, dacă situația o cere, să ia în considerare o evacuare voluntară. Autoritățile recomandă oamenilor să-și continue activitățile zilnice, dar să fie pregătiți, verificând rutele de evacuare și asigurându-se că au provizii suficiente.

În urma acestei avertizări, premierul Japoniei, Fumio Kishida, și-a anulat vizitele planificate în Asia Centrală, unde urma să participe la mai multe summituri regionale, conform NHK.

Cutremurul recent din Kyushu a dus la rănirea a opt persoane, însă nu au fost raportate daune semnificative.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191