Ce spune Mircea Cosma despre noul Monument al Eroilor ce va fi amplasat in centrul Ploiestiului. Sculptura a iscat multe controverse

Ce spune Mircea Cosma despre noul Monument al Eroilor ce va fi amplasat in centrul Ploiestiului. Sculptura a iscat multe controverse

Ploieștiul se află în mijlocul unei dezbateri aprinse privind amplasarea unui nou monument al eroilor în centrul orașului.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Sculptura propusă, realizată într-o manieră abstractă, a stârnit reacții puternice, atât din partea publicului larg, cât și din partea specialiștilor în domeniul monumentelor și al artelor plastice.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Mircea Cosma, cunoscut pentru implicarea sa de lungă durată în proiecte de realizare și promovare a sute de monumente, atât în România, cât și în străinătate şi având relații temeinice cu artişti plastici celebri, a declarat, în exclusivitate pentru Phonline.ro, ca Ploieştiul are deja un Monument al Eroilor, iar noua sculptură nu-şi găseşte rostul, fără să comenteze „actul artistic” în sine.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Noul monument, care înfățișează o mână așezată pe un soclu… enigmatic, a fost descrisă de mulți ploieșteni ca fiind cel puțin ciudată, iar mulți locuitori ai orașului nu reușesc să înțeleagă simbolismul acesteia. Deși intenția autorilor pare să fie aceea de a aduce un omagiu eroilor, abstractul sculpturii lasă loc unei interpretări largi și, în multe cazuri, confuze.

„Există deja un monument în centru. Așa a fost viziunea atunci. Așa trebuie să rămână. Doar asociația revoluționarilor poate să renunțe la el”, a declarat Cosma, subliniind că orice schimbare de acest tip ar trebui să fie făcută cu respect față de deciziile istorice și simbolistica actuală.

Cosma a continuat să critice propunerea noului monument, sugerând că aceasta face parte dintr-un fenomen pe care îl numește „noul război al monumentelor”, inițiat de Ilie Bolojan în județul Bihor. „Nu cred că se poate accepta acest tip de monument!”, a adăugat el, punând la îndoială valoarea artistică și simbolică a noii sculpturi.

Părerea lui Mircea Cosma reflectă o îngrijorare mai largă privind tendința recentă de a înlocui monumentele istorice cu lucrări moderne care, deși pot fi inovative din punct de vedere artistic, nu reușesc întotdeauna să capteze esența și respectul datorat eroilor.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191