A plătit 7.000 de euro ca să scape de planta pe care a pus-o în curte, după ce i-a invadat casa. „Acum iese și din cuptor”

A plătit 7.000 de euro ca să scape de planta pe care a pus-o în curte, după ce i-a invadat casa. „Acum iese și din cuptor”

Stephen Neville, în vârstă de 73 de ani, s-a întors dintr-o vacanță de familie în vara anului 2022 și a descoperit planta crescând în interiorul bucătăriei sale.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Pensionarul a plantat bambusul în grădina sa în urmă cu mai bine de un deceniu, dar a recunoscut că în ultimii ani a făcut ravagii în interiorul proprietății sale din Northamptonshire, iar firele de bambus au intrat în terasă, în cuptor și chiar în peluza vecinului său.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Bambusul nu este clasificat ca specie invazivă în Marea Britanie și nu există restricții privind plantarea lui, chiar dacă rădăcinile sale subterane sunt mai robuste.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

În ciuda acestui fapt, specialiștii în plante invazive au înregistrat o creștere cu 900 de procente a cererii de lucrări legate de bambus în ultimii trei ani. Gestionarea și îndepărtarea bambusului reprezintă acum 30 % din activitatea lor.

Stephen Neville, fost director general al unei companii IT, a declarat că bambusul a devenit o „saga” care l-a costat mii de dolari în facturi de reparații.

Bărbatul chemat o echipă de specialiști, care au excavat toate plantele care se răspândiseră din zona în care au fost plantate- inițial, inclusiv din grădina vecinului, și apoi a pus o barieră care să nu mai permită bambusului să se extindă.

„Am plantat bambusul în grădina noastră în urmă cu un deceniu pentru a diviza un gard vecin. După ce a scăpat de sub control, a trebuit să plătim de lire sterline (echivalentul a de euro, ) pentru a-l îndepărta, ceea ce a fost un șoc financiar pentru doar un pic de bambus care a ieșit prin cuptor”, a declarat bărbatul.

Dar un an mai târziu, bambusul a reapărut în partea de jos a cuptorului, exploatând o mică breșă minusculă.

„Sunt uimit de cât de mult intră prin locul unde era cuptorul. Din nou, acum sunt în acea perioadă în care trebuie să aștept până la momentul de regenerare pentru a vedea dacă a fost eficient. Dacă nu funcționează de data aceasta, va fi vorba de mai multe săpături fundamentale sub fundația casei pentru a scoate ceva de acolo”, a adăugat Neville.

Nic Seal, fondatorul companiei angajate de Neville ca să elimine bambusul, a declarat că această plantă veșnic verde are potențialul de a provoca mai multe daune fizice clădirilor.

„Bambusul este o plantă viguroasă și cu creștere rapidă, care a devenit tot mai populară în Marea Britanie în ultimele două decenii, dar este foarte dificil de stăpânit și practic imposibil de ucis cu erbicide”, a spus el.

Compania a transmis că a înregistrat o creștere de 285 de procente a numărului de solicitări de servicii pentru bambus în ultimii trei ani.

Există peste o mie de specii de bambus, care pot fi împărțite în două categorii: „de tufă” și „de alergare” ( running). Al doilea tip este considerat cel mai dăunător, deoarece se răspândește prin tulpini subterane independente și orizontale.

Cele mai des întâlnite plante de bambus „alergător” sunt cele din soiurile phyllostachys și pseudosasa. Dar și unii bambuși de tip „tufă”, cum ar fi bambusul negru, cunoscut și sub numele de phyllostachys nigra, pot avea tendința de a dezvolta un obicei de alergare.

Rizomii de bambus – denumirea științifică a rădăcinilor subterane ale plantei – sunt puternici, ascuțiți și pot împinge printr-o varietate de materiale. Se poate răspândi sub pavaje, asfalt și alte suprafețe dure.

Seal, de la Environet, a declarat: „Bambusul este vândut în mod obișnuit în pepinierele și centrele de grădinărit din întreaga țară, și există puține sau chiar deloc avertismente cu privire la natura sa invazivă sau sfaturi raționale despre cum să îl stăpânești. Aș recomanda evitarea totală a bambusului, dar dacă vă decideți să îl plantați, asigurați-vă că alegeți un soi de tufă, cum ar fi Bambusa sau Chusquea, și plantați-l întotdeauna într-un ghiveci cu o barieră verticală puternică pentru rădăcini”.

Articol recomandat de

FOTO Cum și-a făcut apariția Gigi Becali la cununia lui Ianis Hagi

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191