Agenția Basilica susține că Ucraina este dispusă să ofere României moaştele Sfintei Teodora la schimb cu rămăşiţele unor eroi naţionali

Agenția Basilica susține că Ucraina este dispusă să ofere României moaştele Sfintei Teodora la schimb cu rămăşiţele unor eroi naţionali

Ucraina este dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora de la Sihla, la schimb cu rămăşiţele eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, susține agenţia de presă Basilica a Patriarhiei Române, citând declarația comună a premierilor celor două țări, emisă miercuri, în urma vizitei lui Marcel Ciolacu la Kiev.

VIDEO/ Primarul Andrei Volosevici a răbufnit la adresa managerului Spitalului Județean: La Terapie Intensivă lipsesc medicamente esențiale! Familiile şi le cumpără!”

Declaraţia comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, derulată, miercuri, la Kiev, stipulează că cei doi premieri au remarcat „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa în România”, arată agenția Basilica într-un comunicat postat pe site.

Comunele Gornet şi Drăgăneşti au atras peste 5 milioane de euro, prin „Anghel Saligny”. Prefectul Virgiliu Nanu, alături de cei doi primari, la semnarea contractelor de finanțare

Declarația comună a fost publicată pe site-ul guvernului de la Kiev.

Conferinta de presa la PSD Ploiesti/ Gheorghe Sîrbu, fost PNL: „Roberta Anastase ne zicea sa blocam investitiile in Ploiesti. M-a pus invlusiv pe mine sa votez impotriva mea!”

Sfânta Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu, potrivit

„După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev”, mai scrie sursa citată.

Pentru obţinerea acestor moaşte au mai fost făcute demersuri şi în 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 – 1709, erou naţional în Ucraina, opozant al ruşilor, considerat părintele ideii de independenţă a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost „un cazac legendar”, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat, în 1742, la Iaşi, potrivit

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191