Alerta alimentara! Fistic retras din Kaufland, contaminat cu Ocratoxina A

Alerta alimentara! Fistic retras din Kaufland, contaminat cu Ocratoxina A

Este alertă alimentară, după ce retailerul Kaufland a anunțat retragerea de pe piață a unui produs.Este vorba despre fistic, comercializat dintr-un un lot de „K-Classic Fistic prăjit fără sare 100 g”, după ce s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A, conform ziare.com.

O nouă plângere pe numele „paraditorilor” Onea şi Răileanu! Inspecția Judiciară cerceteaza modul în care i-a fost fabricat dosarul Anei Maria Pătru

Reprezentanții Kaufland au mai precizat că produsul menţionat are data de valabilitate 22.04.2023, lot 21029/220726001. Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH a precizat că retrage produsul „voluntar şi preventiv, din motive ce ţin de protejarea consumatorilor”.

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

Kaufland a reacţionat imediat şi a retras produsul de la vânzare. Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH îşi cere scuze pentru această situaţie.”, se menţionează în comunicatul emis de producătorul fisticului.

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

Clienții care au achiziționat un astfel de produs se pot prezenta în orice magazin Kaufland din țară pentru a-l returna şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Ce este Ocratoxina A

Ocratoxinele sunt un grup de micotoxine produse ca metaboliți secundari de diferiți fungi (cunoscuți și sub denumirile de ciuperci, mucegaiuri) din familiile Aspergillus și Penicillium.

Ocratoxinele sunt de trei feluri – A, B și C. Aceste trei forme sunt foarte puțin diferite din punct de vedere al structurii chimice, însă foarte diferite în ceea ce privește toxicitatea.

Ocratoxina A este cel mai des întâlnită și este și cea mai toxică

Toxicitate și efecte

Ocratoxina A este absorbită la nivelul tractului gastrointestinal. În cazul multor specii aceasta se absoarbe la nivelul stomacului. Absorbția are loc și la nivelul intestinului subțire. În cazul animalelor nerumegătoare aproximativ 50% din ocratoxina ingerată se și absoarbe. Toxina absorbită este apoi transportată de sânge către rinichi, ficat, mușchi și țesut adipos.

Această toxină are o perioadă de înjumătățire destul de mare în cazul animalelor nerumegătoare și în cazul oamenilor (72-120 ore la porc, 840 ore la oameni).

Efectele acute sunt multiple, organele cele mai afectate fiind rinichii, ficatul, splina, inima și creierul.

Efectele subcronice și cronice (produse de expunerea la mai multe doze pe o perioadă îndelungată) sunt cele mai importante pentru că s-a demonstrat că o expunere îndelungată poate afecta grav rinichii, ficatul, sistemul imunitar, ADN-ul și dezvoltarea embrionului. În cadrul studiilor pe animale s-a descoperit că această toxină poate produce și cancer hepatic și renal (șoareci și șobolani).

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191