Angajații din construcții, condamnați la muncă grea și salarii mici: Peste hotare, leafa e cu 50% mai mare

Angajații din construcții, condamnați la muncă grea și salarii mici: Peste hotare, leafa e cu 50% mai mare

Construcţiile rămân în continuare mai atractive în străinătate decât în România. Cea mai mare schimbare a ultimilor ani în ceea ce priveşte salariile din domeniul construcţiilor s-a produs prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018. Pe lângă faptul că piaţa construcţiilor se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, noile dezvoltări au loc mai ales în zona urbană mare, unde şomajul este deosebit de redus. În zonele cu şomaj ridicat, nu există nici investiţii, scrie Mediafax.

Primaria Albesti Paleologu, amendata de Garda de Mediu Prahova! Tone de deseuri, descoperite in Cricovul Sarat

Salariul mediu net din construcţii a ajuns, în august 2022, la 3.715 lei, în scădere cu 7% faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 11% faţă de august 2021. Spre comparaţie, salariul mediu net în economie a fost în august 2022 de 3.933 de lei, diferenţa dintre acesta şi cel din construcţii ajungând astfel la 5%. În urmă cu un deceniu, venitul mediu net din construcţii era cu 25% mai mic decât cel din economie. Maximul din 2022 pe primele opt luni ale anului a fost atins în iulie, când nivelul salariului mediu net din construcţii ajunsese la 3.744 de lei, potrivit datelor centralizate de ZF din platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Activitatea Lukoil Ploiesti, in pericol, din cauza embargoului UE asupra titeiului rusesc?

Chiar şi cu aceste valori mai mari decât în anii trecuţi, construcţiile rămân în continuare mai atractive în străinătate decât în România. Cei mai mulţi angajaţi necalificaţi din construcţii câştigă în România circa 700 de euro, după cum spun specialiştii din industrie, pe când în străinătate salariul depăşeşte 1.000 de euro. Problema devine mai acută în condiţiile în care personalul rămas în ţară trece printr-o tendinţă de îmbătrânire, iar tinerii aleg să plece peste hotare.

Aviz amatorilor! O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței