Angajații din Sănătate PROTESTEAZĂ la București. Ce revendicări au

Angajații din Sănătate PROTESTEAZĂ la București. Ce revendicări au

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” organizează, joi, un protest în Bucureşti. Sunt anunțate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

„Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (organizație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) anunță organizarea Mitingului și marșului Sănătății în ziua de joi, 08 iunie 2023, în București”, au transmis sindicaliștii.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Miting în Piața Victoriei și în Piața Constituției

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Mitingul din Piața Victoriei – din apropierea sediului Guvernului – va începe la ora 11 și ar urma să dureze o oră, pentru ca apoi protestatarii să se îndrepte în marș spre Piața Revoluției.

Programul acțiunilor de protest anunțate de Federația „Solidaritatea Sanitară” este următorul:

11:00-12:00 Miting în Piața Victoriei

12:00-12:30 Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției

12:30-13:00 Miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii

13:00 -13:30 Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției

13-30-14:30 Miting în Piața Constituției

Ce revendicări au sindicaliștii

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au mai făcut publice, în comunicatul de presă, și revendicările pe care le au și pentru care ies, joi, în stradă. Ei cer, între altele, acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării.

 

„Cele câteva mii de profesioniști din sistemul public de sănătate prezenți la protest vor susține următoarele revendicări:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.

b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

 

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate

 

3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

 

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

 

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

 

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.”

 

Sindicaliști: „Guvernanţii trebuie să înţeleagă că…”

„Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, transmit sindicaliştii.

 

Potrivit sindicaliștilor, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.

 

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191