
După Irina Loghin, o altă vedetă din „Generația de Aur” a devenit „victima” inteligenței artificiale. Angela Similea a luat atitudine, pe contul ei de Facebook, atrăgând atenția că reclama la un produs cosmetic, în care îi este folosită imaginea, nu este realizată cu acordul ei. Pot cere artistele despăgubiri materiale, în instanță? Iată ce spune avocata Beatrice Comăniceanu, exclusiv pentru Click!
Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”
Angela Similea, într-o reclamă la un produs cosmetic: „Nu mi-am dat consimțământul!”
Celebra solistă de muzică ușoară Angela Similea este extrem de supărată că i s-a folosit imaginea, într-o reclamă, din mediul online, pentru care nu i s-a cerut acordul. Artista a atras atenția, pe contul ei de Facebook, referitor la astfel de practici, tot mai des întâlnite. În același timp, Angela Similea a menționat că nu a sfătuit pe nimeni să folosească produsul de înfrumusețare:
„Dragii mei, vreau să clarific și să neg ferm participarea mea în videoclipurile create cu ajutorul inteligenței artificiale, în care se folosește imaginea mea pentru a face reclamă unui anumit produs. Nu mi-am dat consimțământul pentru utilizarea imaginii mele în acest context și consider acest lucru o încălcare a drepturilor mele.
„Nu am nicio legătură cu produsul promovat”
De asemenea, vreau să subliniez că nu am sfătuit pe nimeni să folosească anumite produse. Vă asigur că nu am nicio legătură cu produsul promovat în aceste videoclipuri și nu am fost implicată în realizarea acestor reclame. Vă rog să ignorați orice material vizual sau informațional care implică imaginea mea în acest ă mulțumesc pentru înțelegere și pentru susținerea constantă! Angela Similea”.
Irina Loghin apare într-o reclamă într-un scaun cu rotile: „Imaginea mea e afectată”
Dar, și Irina Loghin a pățit-o. Mai grav, ea este prezentată, tot cu ajutorul inteligenței artificiale, într-un scaun cu rotile, făcând reclamă la un produs medical. Irina Loghin și-a anunțat fanii pe Facebook că nu are nicio legătură cu promovarea medicamentului care promite însănătoșire grabnică:
„Am o vârstă înaintată, dar în scaun cu rotile nu am mers niciodată și sper să mă ajute Dumnezeu să nu ajung așa. E a cincea oară când cer ajutor. Chiar nu poate nimeni să depisteze asemenea lucruri? Primesc sute de telefoane de la persoane care au cumpărat acest medicament și mă batjocoresc: ați spus că este așa și pe dincolo, ia uitați, am luat și nu a avut niciun efect.
Irina Loghin: „Am ajuns la capătul răbdării”
Sigur că și imaginea mea e afectată, dar mai milă îmi este de oamenii care dau atâția bani pe acel produs și n-are niciun efect. Ce pot să le zic eu acelor persoane? Cer ajutor disperat, am ajuns la capătul răbdării. Trebuie să existe o portiță să se pună capăt la așa ceva”, a declarat Irina Loghin la România TV.
„Am vorbit cu un avocat”
Irina Loghin își caută dreptatea în instanță:
„Am vorbit cu un avocat, ca să văd cine tot dă astfel de știri, ba că eu și Maria Ciobanu am murit, ba că eu fac reclamă la tot felul de produse medicale. Recent, cu ajutorul inteligenței artificiale, mi-au folosit vocea, pentru un spot publicitar.
Mi-au copiat atât de bine vocea, ceva extraordinar, numai că acolo vorbeam fără pauză și clar părea ceva în neregulă, în rest, totul perfect. Mi-au luat și imaginea de la „Dincolo de aparențe”, unde eram îmbrăcată într-un taior. Acolo, în spotul publicitar, spuneam cum că am suferit cu vezica urinară, că făceam pe mine, că foloseam pamperși și că, după ce am luat acel medicament, m-am făcut brusc bine.
Mă tot sună lumea să mă întrebe ce-i cu acest tratament, bietele femei chiar cred că le face bine. Dar, de fapt, mi s-a folosit vocea, cu ajutorul inteligenței artificiale, ceea ce nu e deloc corect, voi acționa!”, a menționat Irina Loghin, exclusiv pentru Click!, într-un recent interviu.
Ce spun avocații?
Contactată de reporterii Click!, avocata Beatrice Comăniceanu ne-a vorbit despre astfel de situații, despre șansele acestor vedete de a cere despăgubiri în instanță:
„Foarte greu se pot demonstra aceste fake-uri, nu prea sunt șanse să obțină despăgubiri. Cel mai greu e să identifici serverul de unde s-a transmis. Sunt foarte multe cazuri de acest gen, de reclame realizate cu ajutorul inteligenței artificiale”.