Anunț pentru pensionarii ce primesc 13% în plus la pensie. Care sunt noile condiții de acordare

Anunț pentru pensionarii ce primesc 13% în plus la pensie. Care sunt noile condiții de acordare

Casa de Pensii Bihor a emis un comunicat pentru a clarifica situația pensionarilor care beneficiază de o majorare de 13% la pensie. Anunțul a fost făcut pentru a preveni orice confuzie în contextul creșterilor recente ale pensiilor.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Este important de menționat că nu toate categoriile de pensii vor crește cu această rată de 13,8% începând din ianuarie 2023.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Unele categorii de pensionari nu vor primi mărire la pensie

Există anumite categorii de pensionari care vor beneficia de această majorare de 13,8%, însă există și categorii care nu vor înregistra o creștere la fel de semnificativă.

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

De exemplu, drepturile și pensiile de urmaș pentru copiii persoanelor deportate, strămutate sau refugiate au fost amânate până la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, există o indemnizație care nu va crește cu 13,8%, precum și indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, care va rămâne la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

În contrast, anumite categorii vor beneficia de o creștere de 13,8%, inclusiv indemnizațiile acordate persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, precum și drepturile, indemnizațiile și sporurile invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare.

Pensia crește și pentru pensionarii care au fost persecutați din motive etnice

De asemenea, anumite drepturi, indemnizații și sporuri pentru persoane persecutate din motive etnice între 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945 vor crește cu 13,8%. Totodată, indemnizațiile pentru recunoașterea și acordarea unor drepturi pentru persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 vor fi majorate la fel.

Este esențial de menționat că pentru aceste creșteri nu este necesară depunerea de documente la Casa de Pensii. Creșterile se aplică pe baza valorii punctului de pensie pentru anul 2023, care, după majorare, ajunge la lei.

Alte detalii includ valoarea indemnizației sociale pentru pensionari ( lei – pensia minimă), cuantumul indemnizației pentru însoțitor pentru pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate ( lei), și menținerea indiceului de corecție la 1,41.

Conform legislației, cota de contribuție de asigurări sociale include și cota aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

În ceea ce privește distribuirea pensiilor, conform informațiilor Newsweek, unele pensii au fost deja primite de la poștași, iar distribuția a început pe 5 decembrie, cu o ușoară întârziere. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191