Aplicația care l-a lăsat fără 94.000 lei pe un bărbat din Alba. Hoții au folosit metoda „Salvează țara din faliment”

Aplicația care l-a lăsat fără 94.000 lei pe un bărbat din Alba. Hoții au folosit metoda „Salvează țara din faliment”

Un bărbat, în vârstă de 74 de ani, din Alba, a rămas fără suma de lei. Câțiva hoți l-au convins pe vârstnic să-și instaleze o aplicaţie pe telefonul mobil, așa reușind să obțină control total asupra dispozitivului. Hoții au pretins că sunt reprezentanţi ai „platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare”.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

Ce a pățit bărbatul de 74 de ani

Necazul unui bărbat, în vârstă de 74 ani, a început în momentul în care a primit un apel telefonic din partea unui individ care l-a convins să trimită o sumă de bani cu scopul de a susţine financiar ţara. Mai mult decât atât, hoţii l-au asigurat pe bărbat că va avea şi beneficii, sub forma unor dividende.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

Pentru a încasa aceste dividende, escrocii i-au solicitat să fie de acord să instaleze pe dispozitivul său mobil o aplicaţie informatică. Au obţinut control total asupra dispozitivului şi asupra conturilor bancare ale victimei”, a declarat Luminița Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba, pentru  

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

„Următorul pas făcut de escroci a fost efectuarea a două tranzacţii, în valoare totală de de lei, din contul de economii al vârstnicului către alte două conturi necunoscute acestuia”, se precizează în comunicatul oficial. 

Vârstnicii cad primii în plasa hoților 

De regulă, aceşti indivizi îşi aleg victimele cu grijă înainte de a le păcăli, iar vârstnicii care nu prea le au cu tehnologia sunt adesea şi cei care cad primii în plasa hoţilor. „Efectiv este o fraudă, pentru că întâmplător și eu am fost victima unei fraude, bine, nu valoare mare, 190 de lei pe care mi-au luat-o de pe card, cu toate datele cardului meu cu tot”, a declarat un bărbat. Poliţiştii au deschis o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Victima unei infracţiuni informatice prin metoda phishing

Ne amintim că săptămâna trecută, IPJ Alba anunţa că o femeie din Alba Iulia a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phishing, rămânând, printre altele, fără un depozit bancar de de lei.

La data de 6 februarie 2024, la Serviciul de Investigaţii Criminale a fost înregistrată plângerea unei femei de 61 de ani, din Alba Iulia, care a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phsihing. Aceasta a primit un mesaj pe telefonul mobil de la un expeditor care s-a dat drept reprezentant al băncii la care deţine un cont, prin care i-a fost comunicat faptul că datele contului bancar trebuie actualizate, pentru a evita blocarea acestuia.

Femeia a accesat link-ul din mesaj şi a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum şi codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicaţia bancară„, arăta IPJ Alba.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191