Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii. De unde vrea să ia Guvernul banii

Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii. De unde vrea să ia Guvernul banii

„Doamna ministru, am găsit articolul care arată clar: dacă se constată depăşirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate crește CAS. Acesta este articolul, doamna ministru! V-am făcut toate declaraţiile.”

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

În prezent, salariaţii din România achită o contribuţie de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut. Din această sumă, o parte de 3,75% este contribuţia la Pilonul II. De la 1 ianuarie, contributia la pensiile private va creşte la 4,75%. Asta înseamnă că suma vărsată lunar în Bugetul pensiilor de Stat va fi de 20% din salariul brut. 

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

Un articol strecurat în Legea Pensiilor permite Guvernului să majoreze contribuţia de asigurări sociale în cazul în care cheltuielile totale cu pensiile vor depăşi estimările Statului ca procent din PIB.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Ce spun guvernanţii?

„De ce aţi lăsat acea fereastră pentru a putea să creşteţi taxele în lege? E trecută în lege clar, negru pe alb!”

Marcel Ciolacu, premierul României: „Este un articol pe care îl au toate statele membre UE, este o pârghie a Comisiei pentru fiecare stat.”

Guvernul promite o majorare a pensiilor în două etape anul viitor. Indexarea cu inflatia, adică o crestere de 13,8% de la 1 ianuarie, şi o nouă majorare după recalcularea pensiilor în luna septembrie, în prag de alageri. În total, Guvernul estimează că pensiile românilor vor consuma din buget 146 de miliarde de lei anul viitor. Cu 25 de miliarde în plus fată de anul curent.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Sunt ferm convins că vom găsi toată suma atunci când vom veni cu Legea Bugetului.”

Reporter: „Deci nu există banii în acest moment?”

Marcel Ciolacu, premierul României: „În logica mea înseamnă că urmează o construcţie a Bugetului.”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: „Nu vor fi tăieri. Nu vor fi taxe suplimentare. Este evident că trebuie făcute reforme pentru o mai bună colectare şi pentru scăderea evaziunii fiscale.”

Legea pensiilor va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

Legea adoptată de Parlament va ajunge la promulgare pe masa presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, Guvernul va stabili normele de aplicare, dar mai rămâne o problemă. Deocamdată nu există softul pentru recalcularea pensiilor. Este vorba despre programul informatic bazat pe noua formulă de calcul – o aplicaţie ce va fi instalată pe toate calculatoarele din casele judetene de pensii. 

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Timpul este foarte scurt, foarte condensat. Avem termen trei luni de zile să facem aceste norme şi după aceea vom putea să facem noul program informatic care să respecte noua lege a pensiilor.”

Potrivit Guvernului, Comisia Europeană a acceptat eliminarea pragului de 9,4% din PIB impus initial în PNRR pentru cheltuiala totală a Statului cu pensiile. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191