
Este revoltător ce se întâmplă, în mod sistematic, de ani de zile la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Într-un sistem medical care se plânge constant de lipsa personalului și de suprasolicitare, asistentele, infirmierele și personalul auxiliar sunt nevoiți să scoată bani din buzunarul propriu pentru a-și cumpăra uniformele de serviciu, halate și costume impuse de conducerea spitalului!
Da, ați citit bine. Nu doar că nu primesc aceste echipamente esențiale pentru desfășurarea activității, dar li se impune cu strictețe modelul și culoarea costumelor, în conformitate cu așa-zisele „reguli de conduită”.
Vezi cine face parte din Comisia Tehnică de Urbanism, votată în Consiliul Local Ploiești
O povară financiară uriașă pentru angajați
BREAKING/ Protest, sâmbătă, la Ploiești. Se cere „Turul 2, înapoi!”
„Un costum de calitate costă câteva sute de lei și, în multe cazuri, poate fi purtat doar o zi! Munca la patul pacientului, mai ales în secțiile în care apar frecvent sângerări, accidente, secreții, presupune ca aceste uniforme să fie spălate și dezinfectate riguros. După câteva spălări, materialul cedează și… trebuie înlocuit.”, ne-a povestit un angajat al spitalului.
Cine plătește? Nu spitalul. Nu sistemul. Ci omul care abia reușește să supraviețuiască din salariul modest din sănătate
În ultimii ani, această situație persistat fără nicio intenție din partea fostei administrații de a o remedia.
Mai grav este că, potrivit informațiilor din interior, nimeni nu îndrăznește să solicite decontarea acestor cheltuieli. De ce? Pentru că se știe: nu se primește nimic înapoi. În mod tacit, s-a instaurat o cultură a resemnării, în care fiecare angajat se descurcă cum poate, vânând reduceri, promoții sau pur și simplu renunțând la alte nevoi personale pentru a-și cumpăra hainele de muncă.
În tot acest timp, spitalul a derulat tot felul de achiziții, unele mai mult sau mai puțin transparente, ridicând serioase semne de întrebare în privința legalității sau oportunității lor. (Citește despre ancheta DNA la Spitalul Județean și la domiciliul fostului manager Cristian Nica).
Nu este clar dacă s-au făcut vreodată achiziții pentru echipamentele de lucru ale personalului auxiliar și, dacă da, ce s-a întâmplat cu ele: unde au ajuns, dacă au fost vreodată livrate sau dacă, pur și simplu, banii alocați au dispărut în hățișul birocratic sau, mai grav, în buzunarele cuiva.
„Este o bătaie de joc generalizată la adresa celor care țin sistemul medical în viață. Suntem asistente și infirmieri care lucrăm cu pacienții 24 din 24, care ne riscăm zilnic sănătatea în secții pline. Nu ne plângem nici când ne rupem mâinile din cauza efortului, dar de ce trebuie să mai suportăm și această umilință?”, ne-a declarat angajata spitalului.
Toate astea, în timp ce oficialii au pozat, în ultimii cinci ani, în mari reformatori, și țineau prelegeri despre „respectul pentru cadrele medicale”, etalându-și costumele scumpe în conferințe sterile.
Atâta timp cât costul costumelor de serviciu este transferat integral pe umerii angajaților, vorbim despre un abuz! Dacă spitalul impune uniforme specifice (lucru absolut normal!), spitalul trebuie să le asigure sau să le deconteze! Ce s-a întâmplat până acum la SJU nu a fost altceva decât o formă mascată de exploatare și dispreț față de angajați.