Astăzi este Miercurea Strâmbă. Respectă tradițiile acestei zile pentru a trece ușor peste încercări

Astăzi este Miercurea Strâmbă. Respectă tradițiile acestei zile pentru a trece ușor peste încercări

Astăzi, 20 martie, este Miercurea Strâmbă sau, așa cum o mai numesc unii, Miercurea Frumoasă. Această zi ocupă un loc special în calendarul popular, fiind asociată cu credințe și obiceiuri străvechi, transmise din generație în generație.

Mircea Cosma, sfat pentru politicienii prahoveni: „Dacă nu aveți aceste răspunsuri, nu mai candidați prin acest județ!”

Respectă tradițiile acestei zile pentru a trece ușor peste încercări

Potrivit tradiției, Miercurea Strâmbă este prima zi de miercuri din Postul Paștelui și este considerată un moment important în pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Paștelui. Se spune că în această zi, sufletul uman trece prin 24 de vămi în drumul său către rai, iar cine respectă tradițiile specifice Miercurii Strâmbe va trece cu ușurință de aceste încercări. Conform credinței populare, Sfânta Miercuri vine în ajutorul celor care au păzit această zi, facilitându-le trecerea prin aceste vămi, scriu cei de la Adevărul.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Cu toate acestea, tradiția spune că cine nu respectă obiceiurile specifice Miercurii Strâmbe riscă să fie „pedepsit” de Sus. Astfel, se spune că același suflet care nu păzește această zi își va „strâmba gura”, conform unei zicale populare: „I-a strâmbat gura, i-a luat gura!”.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Care sunt obiceiurile specifice Miercurii Strâmbe

Printre obiceiurile specifice acestei zile se numără evitarea spălatului rufelor și a descântecelor de orice fel. Totodată, femeile care toarcă trebuie să fie atente să nu uite de această interdicție, iar dacă se întâmplă să o încalce, este recomandat să facă o păpușă din cârpe și să o arunce într-un răscruce, pentru a evita să le fie „strâmbată gura”.

Miercurea Strâmbă este de asemenea cunoscută sub denumirea de Miercurea Frumoasă, o zi în care fetele își pun întreaga grijă în a-și aranja și îmbrăca cât mai frumos, în speranța că astfel vor fi binecuvântate pentru întregul an care urmează.

Astfel, Miercurea Strâmbă aduce cu sine o încărcătură culturală și spirituală aparte, care ne amintește de importanța tradițiilor și credințelor populare în formarea identității noastre colective. Este o zi în care putem reflecta asupra moștenirii noastre culturale și să ne conectăm la rădăcinile noastre spirituale.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191