Atac cu drone la granița României. Rușii au bombardat vama Orlivka, peste Dunăre de Isaccea. 9 camioane au luat foc

Atac cu drone la granița României. Rușii au bombardat vama Orlivka, peste Dunăre de Isaccea. 9 camioane au luat foc

Un nou atac rusesc cu drone la granița României, pe Dunăre, a avut loc azi-noapte. Au fost lovite portul Reni și vama Orlivka, peste Dunăre de orașul românesc Isaccea. Acolo este un punct de trecere a frontierei cu feribotul, pentru mărfuri și pasageri, către România. La Reni a fost avariat un depozit de cereale. Iar la Orlivka traversarea cu feribotul a fost oprită temporar. Atacul a fost filmat de pe malul românesc.

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

LiveText-ul care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Ucraina a arestat un agent rus care încerca să recruteze ucraineni din Transnistria

ACTUALIZARE 15:50 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un agent al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care acţiona din Transnistria şi încerca să creeze o reţea de spioni ucraineni, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Pentru a-l putea aresta pe agentul rus, serviciul ucrainean i-a servit acestuia ca momeală o agentă a sa drept potenţial spion pe care el să o recruteze în sudul Ucrainei. Potrivit scenariului creat de serviciul special ucrainean, agentul rus s-a deplasat la Odesa pentru a recruta respectiva „candidată”, susţine SBU într-un comunicat despre această operaţiune.

Oraşul Tiraspol, capitala republicii separatiste Transnistria din Republica Moldova, se află la numai aproximativ 100 de kilometri de oraşul ucrainean Odesa.

Potrivit SBU, acel agent al Moscovei este un cetăţean ucrainean care s-a stabilit la începutul anilor ’90 în Republica Moldova, unde a participat atunci de partea separatiştilor pro-ruşi la războiul din Transnistria. El a fost lunetist în trupele separatiştilor şi apoi a devenit comandant al unei unităţi desfăşurate în Transnistria de trupele speciale ale Ministerului de Interne rus cu care a participat la operaţiuni militare în Daghestan şi Cecenia.

În anul 2014, agentul rus a fost unul dintre instigatorii care au participat alături de pro-ruşi la violenţele de la Odesa. De atunci, el se află în evidenţele de urmărire ale autorităţilor ucrainene, mai afirmă SBU. Prin misiunea care a condus la arestarea sa, agentul încerca să creeze o reţea de spioni care să culeagă informaţii despre obiectivele militare şi mişcările de trupe din sudul Ucrainei.

O echipă a ONU va fi trimisă în Ucraina pentru a investiga unul din cele mai grave masacre

ACTUALIZARE 14:35 Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a anunţat vineri că a trimis o echipă la Groza, un sat din regiunea Harkov, unde joi a avut loc unul dintre cele mai grave masacre comise în cursul actualului război în Ucraina, soldat cu 52 de morţi, conform ultimului bilanţ al victimelor, pentru a discuta cu supravieţuitori şi pentru a obţine mai multe informaţii despre atacul cu rachete asupra unei zone comerciale, potrivit EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

O rachetă a lovit joi o cafenea şi o băcănie din sat, în timp ce mai mulţi localnici se adunaseră la pomenirea, după înmormântare, a unui soldat ucrainean căzut la datorie. OHCHR a declarat că racheta a fost trasă probabil de Rusia, dar că este necesară o investigaţie pentru a stabili aceasta cu certitudine.

„În acest stadiu, este evident că este foarte dificil de stabilit cu certitudine absolută ce s-a întâmplat, dar, dat fiind locul, dat fiind faptul că o cafenea a fost lovită, indiciile sunt că a fost vorba de o racheta rusească. Atacul arată încă o dată preţul teribil pe care îl plătesc civilii, la 20 de luni de la începutul invaziei ruse”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului, Liz Throssell, într-o conferinţă de presă.

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a identificat până în prezent 35 dintre cei 52 de morţi

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a identificat până în prezent 35 dintre cei 52 de morţi (19 femei, 15 bărbaţi şi un băiat de opt ani).

„Înainte de invazia rusă, populaţia satului era de aproximativ 300 de persoane şi având în vedere numărul mare de victime, toată lumea din mica comunitate a fost afectată, ştim că cel puţin opt familii au avut rude care au fost ucise în acest atac”, a adăugat purtătoarea de cuvânt citată.

Throssell a afirmat că atacul cu rachete, presupus rusesc, este unul dintre cele mai sângeroase de la începutul războiului, în februarie 2022, evocând condamnarea acestuia de către Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului Volker Türk.

„Înaltul Comisar Volker Turk, care a văzut cu ochii săi impactul îngrozitor al unor astfel de lovituri, este profund şocat şi condamnă aceste asasinate”, a declarat ea presei la Geneva.

Atacul a avut loc în regiunea Harkov din estul Ucrainei, care se învecinează cu Donbas, şi a coincis cu călătoria preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Spania.

Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Jens Laerke, a adăugat că reprezentantul principal al agenţiei în Ucraina, Denise Brown, se va deplasa, de asemenea, vineri la Groza pentru a analiza situaţia şi a vedea ce sprijin umanitar este necesar să fie trimis.

Trei zile de doliu au fost anunţate în regiunea Harkov după atentat, cel mai sângeros din regiune de la invazia Rusiei în urmă cu peste 19 luni. Este de asemenea unul dintre cele mai grave bilanţuri ale victimelor civile în cursul unui singur atac rusesc.

Moscova neagă că ţinteşte în mod deliberat civili, dar numeroşi civili ucraineni au fost ucişi în atacuri care au lovit zone rezidenţiale, precum şi instalaţii energetice, de apărare, portuare, de cereale şi de altă natură, potrivit agenţiilor de presă menţionate.

Suedia anunţă un nou ajutor militar de 200 milioane de dolari pentru Ucraina, dar nu şi avioane de luptă

ACTUALIZARE 12:00 Suedia va trimite Ucrainei un nou pachet de sprijin militar în valoare de 2,2 miliarde de coroane (199 milioane de dolari), constând în principal din muniţie şi piese de schimb destinate sistemelor donate anterior, a anunţat vineri ministrul Apărării, Pal Jonson, citat de Reuters.

Noul pachet de ajutor militar va fi al 14-lea al Suediei către Ucraina de la invazia Rusiei, ridicând valoarea totală a ajutorului ţării nordice la puţin peste 22 de miliarde de coroane (2 miliarde de dolari).

Jonson a declarat într-o conferinţă de presă că guvernul a însărcinat oficial forţele armate să analizeze dacă Suedia va putea trimite avioane de luptă Jas Gripen în Ucraina, reiterând totuşi că, din motive de securitate internă, Suedia ar trebui să devină înainte membru al NATO.

Analiza forţelor armate este programată până la 6 noiembrie, a spus Palson. Suedia speră să se alăture alianţei de apărare NATO în toamnă, după ce aderarea ei a fost oprită de statele membre Turcia şi Ungaria.

Reuniunea de la Granada (Spania) le oferă unor lideri precum preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Rishi Sunak şansa de a-şi reafirma angajamentul faţă de Ucraina, după ce turbulenţele politice atât din Europa, cât şi din Statele Unite au ridicat întrebări cu privire la continuarea sprijinului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că Rusia ar putea ataca alte ţări în cinci ani, dacă Europa şi-ar reduce sprijinul. Totuşi, el a spus că rămâne încrezător în continuarea ajutorului financiar american şi european, adaugă Reuters.

Nou atac al rușilor în Harkov: un copil a fost ucis 

ACTUALIZARE Un bombardament rusesc, care a lovit clădiri rezidenţiale din Harkov, în nord-estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, a omorât un copil de 10 ani şi a rănit cel puţin 23 de persoane, au anunţat autorităţile ucrainene, relatează AFP.

Acest bombardament survine la o zi după un atac rusesc asupra satului Groza din regiunea Harkov, în care 51 de persoane au fost ucise.

„Un nou atac împotriva civililor lansat de Rusia. Cadavrul unui copil de 10 ani a fost găsit sub dărâmături”, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko, pe Telegram.

„Două blocuri au fost avariate şi o clădire rezidenţială cu trei etaje a fost distrusă”, a adăugat el.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a raportat cel puţin 23 de răniţi, între care un copil de 11 luni.

Poliţia a declarat ulterior că două rachete balistice Iskander au lovit clădirile.

Rusia a lansat de asemenea noi atacuri cu drone în cursul nopţii de joi spre vineri pentru a lovi centrul, nord-estul şi sudul Ucrainei.

Ucraina a afirmat că a doborât în cursul nopţii 25 dintre cele 33 de drone Shahed 131/136 lansate de Rusia.

La rândul său, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, a anunţat că un siloz de grâne şi nouă camioane au fost distruse în urma unui atac cu drone kamikaze în noaptea de joi spre vineri asupra unui port ucrainean de pe Dunăre, în districtul Izmail.

55 de morți după atacul rușilor din Hroza

ACTUALITATE Bilanțul deceselor în urma atacului rusesc asupra unui magazin alimentar și a unei cafenele din satul Hroza, regiunea Harkov, a ajuns la 55, potrivit autorităților locale.

Este cel mai grav atac împotriva populației civile a Ucrainei de la atacul asupra gării Kramatorsk, din aprilie 2022.

Șoigu cere accelerarea producției de bombardiere SU-34

ACTUALIZARE 10:45 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut vineri accelerarea producţiei de bombardiere Su-34 pentru a sprijini ofensiva rusă din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Aceste aeronave au cele mai multe misiuni, efectuând între patru şi cinci zboruri zilnic”, a declarat Serghei Şoigu, citat într-un comunicat al armatei ruse, în timpul unei vizite la o fabrică de avioane din Novosibirsk, în Siberia.

„De aceea trebuie (…) să accelerăm” producţia lor, a subliniat el.

Potrivit comunicatului, ministrul „a cerut conducerii fabricii să accelereze producţia şi lucrările de reparaţii” la Su-34, „ţinând cont de faptul că aceste (aeronave) sunt foarte solicitate”.

Fabrica de avioane din Novosibirsk realizează producţia în serie, repararea şi modernizarea bombardierelor Su-34.

Rusia desfăşoară de peste un an şi jumătate o ofensivă în Ucraina, efectuând zilnic zeci de bombardamente pe teritoriul ucrainean.

Kremlinul şi-a reorientat întreaga politică şi economie către efortul de război, majorându-şi bugetul de cheltuieli militare cu 68% pentru 2024 faţă de anul precedent, ajungând la 10,8 trilioane de ruble (106 miliarde de euro).

Traficul prin PTF Isaccea, închis total din cauza atacurilor rusești 

ACTUALIZARE Traficul prin PTF Isaccea a fost închis total din cauza atacurilor din Ucraina din această noapte, iar cele două bacuri care asigură traversarea Dunării sunt ancorate pe malul românesc, au anunţat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au transmis vineri, că din cauza închiderii PTF Isaccea traficul pe ieşire este redirecţionat către Galaţi Rutier.

“Traficul prin PTF Isaccea este închis total din cauza atacurilor de azi noapte de pe partea ucraineană (PTF Orlovka). Astfel, traficul pe ieşire este redirectionat către Galaţi Rutier. Cele două bacuri care asigură traversarea de pe un mai pe altul al Dunării sunt ancorate pe malul românesc”, au precizat poliţiştii de frontieră, potrivit

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au declarat că nu s-au înregistrat apeluri la 112, în zona Isaccea, în urma atacurilor cu drone din noaptea de joi spre vineri, din Ucraina.

Trecerea cu bacul către România, la Orlivka a fost suspendată temporar

ACTUALIZARE 10:00 Dronele ruseşti au atacat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, avariind, în primele ore ale zilei de vineri, un siloz de cereale din Izmail, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, iar punctul de trecere cu bacul către România de la Orlivka şi-a suspendat temporar activitatea, relatează presa ucraineană, potrivit  

Nouă camioane au luat foc la faţa locului, a scris guvernatorul pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că incendiul a fost stins între timp.

Nu s-au înregistrat victime, a precizat Kiper.

Ca urmare a atacului nocturn cu drone Shahed, Ucraina a suspendat temporar operaţiunile de la punctul de trecere cu feribotul de la Orlivka, scrie Ukrainskaia Pravda, care citează un comunicat al poliţiei de frontieră.

„Ca urmare a atacului nocturn cu drone inamice asupra infrastructurii portuare şi de frontieră, se iau măsuri de stabilizare a operaţiunilor la punctul de trecere cu feribotul Orlivka de la graniţa cu România. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului. Operaţiunile la punctul de control au fost suspendate temporar”, a anunţat serviciul poliţiei de frontieră.

Toate vehiculele sunt redirecţionate către alte destinaţii. Cetăţenii sunt rugaţi să ia în considerare aceste circumstanţe temporare atunci când planifică o călătorie spre sau dinspre România, a precizat sursa.

„Puteţi alege alte destinaţii, inclusiv prin punctul de trecere auto de la Reni. Reluarea operaţiunilor de trecere la Orlivka va fi anunţată ulterior”, a transmis poliţia de frontieră ucraineană.

Volodimir Zelenski: „În cinci ani Rusia îi va ataca pe alţii, dacă Ucraina pierde”

ACTUALIZARE 08:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a avertizat joi pe liderii europeni reuniţi la Granada, în Spania, că Rusia şi-ar putea reface capacităţile militare şi ar putea ataca alte ţări în termen de cinci ani, dacă europenii vor ezita în susţinerea Kievului, relatează Reuters.

Zelenski, care participă la summitul Comunităţii Politice Europene, a mai spus că rămâne încrezător în continuarea ajutorului financiar american şi european, în ciuda „furtunilor politice” de la Washington şi din alte părţi.

Într-un discurs emoţionant, Zelenski a descris modul în care copiii ucraineni din oraşul Harkov din estul ţării învaţă de la distanţă sau urmează cursurile în staţiile de metrou din cauza raidurilor aeriene ruse.

„Până când nu va exista un sistem de apărare antiaeriană complet eficient, copiii nu pot merge la şcoală”, a declarat el în faţa liderilor europeni.

Citește continuarea AICI

Zelenski, despre atacul din Harkov: Teroriştii ruşi au dat o lovitură care nici măcar nu poate fi numită animalică

ACTUALIZARE 08:00 Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost în Spania, la summitul Comunităţii Politice Europene, le-a vorbit compatrioţilor, în discursul său video nocturn, despre mesajul pe care l-a transmis liderilor europeni: răul nu trebuie cu niciun preţ să prevaleze. În ziua în care acasă, în Ucraina, a avut loc unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale Rusiei, soldat cu peste 50 de morţi civili, Zelenski a acuzat un genocid, a anunţat că a obţinut mai multe arme pentru apărarea Ucrainei, dar a subliniat că cea mai bună ripostă este unitatea.

„Astăzi, teroriştii ruşi au dat o lovitură care nici măcar nu poate fi numită animalică. Pentru că ar fi o insultă la adresa animalelor. O lovitură deliberată cu rachete asupra unui sat din regiunea Harkov, asupra unei băcănii şi a unui local obişnuit. Armata rusă nu putea să nu ştie unde loveşte. Şi nu a fost o lovitură oarbă. Oamenii se adunaseră acolo pentru un parastas. Un parastas creştin. Cine ar fi putut lansa o rachetă asupra lor? Cine ar fi putut? Doar răul absolut. Mai mult de 50 de oameni au murit. Printre ei se afla şi un copil, un băiat de 6 ani”, a arătat preşedintele Zelenski, care a transmis condoleanţe.

„Acest sat, care a fost atacat de ruşi, avea un total de 500 de locuitori înainte de război. Iar acum – în timpul războiului – oamenii au plecat, acesta este raionul Kupiansk, una dintre zonele în care linia frontului este deosebit de dură… Şi, începând de astăzi, în sat mai sunt puţin peste 300 de oameni. Mai mult de 50 de morţi la 300 de locuitori. Aceasta este agresiunea genocidară brutală a Rusiei. Nu există cuvinte sau hârtii care să poată opri un asemenea rău”, a arătat Zelenski.

„Terorismul rusesc trebuie să piardă. Iar lumea are ceea ce este necesar pentru a asigura acest lucru”, spune preşedintele ucrainean. „Principalul lucru este unitatea. Principalul lucru este să credem în libertate şi să protejăm viaţa”, a arătat el.

Liderul de la Kiev a spus că principalul mesaj către lume transmis joi, la Granada, a fost că „răul nu are dreptul să prevaleze. Şi numai acum, numai în Ucraina, poate fi menţinută această poziţie morală de principiu. Dar trebuie să o facem împreună!”, a insistat el, în condiţiile în care ultimele evoluţii arată probleme în SUA în ceea ce priveşte continuarea ajutorului pentru Ucraina, în timp ce în Europa victoria în alegerile din Slovacia a prorusului Robert Fico indică posibile fisuri ale solidarităţii faţă de Kiev.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a avut în Spania multe întâlniri şi negocieri importante şi a anunţat că Ucraina va avea mai multe sisteme de apărare aeriană, precizând că există acorduri clare în acest sens. „Acest lucru este foarte important înainte de iarnă. Spania, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie – vă mulţumesc!” – a transmis liderul ucrainean nominalizând ţările care au promis sprijin militar pentru Ucraina.

El a anunţat că soldaţii ucraineni vor avea mai multă artilerie şi mai multe arme cu rază lungă de acţiune. „Şi cu siguranţă va exista mai multă dreptate”, a adăugat el.

„Există apărare aeriană. Există artilerie. Există rachetele noastre. Avem vehicule blindate. Există soldaţii noştri puternici care resping asalturile şi atacurile ruseşti. Există serviciile noastre speciale. Avem serviciile noastre de informaţii ucrainene. Avem sancţiunile lumii. Sancţiuni împotriva Rusiei pentru terorism. Există justiţia internaţională, în special Curtea Penală Internaţională, care este capabilă să apere dreptatea”, a arătat Zelenski.

„Unitatea este răspunsul. Vom face totul pentru a o păstra!” – a promis liderul ucrainean.

Ucrainenii au atacact cu drone vestul Rusiei

ACTUALIZARE 07:50 Moscova a susţinut că a doborât joi seară opt drone ucrainene în vestul Rusiei, fără a menţiona posibile daune sau răniţi, după ce un atac rus asupra satului ucrainean Groza s-a soldat cu moartea a 51 de persoane, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Joi, în jurul orei 23:30 (20:30 GMT), „sistemele de apărare aeriană în exploatare au distrus cinci vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra regiunii Belgorod”, la graniţa cu Ucraina, a anunţat vineri dimineaţă, pe Telegram, Ministerul rus al Apărării.

Mai devreme, ministerul a menţionat alte două drone doborâte pe acelaşi teritoriu.

Un al optulea aparat de zbor a suferit aceeaşi soartă în regiunea Kursk, aflată la graniţa cu Ucraina, a mai anunţat joi seară, Ministerul rus al Apărării, fără a oferi o evaluare a posibilelor pagube sau victime.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, care a raportat joi seara drone doborâte, în special în capitala administrativă, a indicat că, „potrivit datelor iniţiale, nu există victime”.

De când Kievul şi-a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie, Rusia a acuzat aproape în fiecare zi forţele ucrainene că lansează atacuri împotriva ţintelor civile folosind drone sau obuze care au deteriorat sporadic clădiri, inclusiv la Moscova.

Atacul a survenit după un atac rus care a vizat joi satul Groza din estul Ucrainei şi a ucis 51 de persoane, inclusiv un copil.

Atac cu drone la granița României

Încă un atac cu drone la granița României. Rușii au bombardat azi-noapte vama Orlivka, peste Dunăre de orașul Isaccea

Este un punct de trecere a frontierei cu feribotul, pentru mărfuri și pasageri. Atacul s-a produs azi-noapte între orele 3 și 4. Și canalele ucrainene de Telegram au raportat explozii acolo. Iar cele rusești scriu că armata rusă a lovit masiv infrastructura ucraineană de acolo.

Martorii din România spun că după miezul nopții au fost avertizați că ar putea avea loc atacuri, dar că nu au primit mesaj Ro-alert în preajma momentului în care acesta chiar s-a produs. Așteptăm și informații oficiale.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191