Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN

Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN

Rușii au atacat cu drone în timpul nopții porturile de la Ismail și Reni, în apropierea graniței dintre Ucraina și România, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit în timpul nopții trei mesaje RO-Alert în care erau anunțați că este posibil să cadă obiecte din spațiul ânia a notificat NATO, care a decis să ridice de la sol avioane de luptă F-16 turcești de la Fetești. Avioanele de luptă au patrulat spațiul aerian al ţării noastre. Nicio dronă nu a ajuns în România, a anunțat MApN. Șase ore a durat alarma de atac aerian. Localnicii au scris pe rețelele sociale că au fost treziţi din somn de explozii puternice, iar casele se zguduiau ca la cutremur. 

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

ACTUALIZARE Ucraina a făcut bilanțul atacurilor cu drone de la granița cu România. Trei oameni au fost răniți în orașul dunărean Ismail. De asemenea, utilaje din port, drumuri, camioane și mașini au fost avariate de explozii.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

De asemenea, bucăți din dronele rusești doborâte au căzut peste o casă și au provocat un incendiu, a spus un oficial local.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Rușii au vizat porturile ucrainene Ismail și Reni cu un val de drone. Aparatele de zbor au fost distruse înainte să își atingă ținta. Una dintre drone a fost distrusă chiar deasupra mării. Potrivit aviației ucrainene, dronele au venit din Crimeea.

ACTUALIZARE Precizările transmise de Ministerul Apărării Naționale:

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.

Ulterior, la ora , ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN anunță că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Prin mesajul RO-Alert, oamenii erau îndemnați să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă, ori să rămână în casă, departe de geamuri și pereții exteriori.

Pe rețelele sociale, locuitorii au scris că au auzit mai multe explozii puternice.  În Ismail, aflat la doar câteva sute de metri de România, au fost auzite și explozii, dar nu este clar deocamdată dacă au fost victime sau pagube.  

Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, a declarat la Digi24 că s-au dat trei mesaje în timpul nopții, ultimul fiind la aproximativ ora

„Mesajele au vizat locuitorii din fâșia de nord a județului Tulcea și din zona județului Galați.

După ce a fost trimis primul mesaj RO-Alert, s-a primit un mesaj la 112 din zona Isaccea prin care se cereau informații despre ce ar putea să se întâmple. Era un telefon de informare. La scurt timp după ce s-a dat primul mesaj au fost mai multe bombardamente în Ismail, în apropiere și de muncipiul Tulcea, atuci au fost trei-patru apeluri până în jurul orei 3″, a spus Daniel Năstase.

Oamenii erau doar îngrijorați, nu semnalau că ar fi văzut ceva, ei cereau doar sfaturi la 112 ca să știe ce ar putea să facă, a adăugat el.

„ISU recomandă populației să ia aceste mesaje ca atare, să le citească cu atenție și să respecte recomandările. Mesajele nu se dau pentru a panica poplația, doar pentru a informa că e posibil să se întâmple ceva. Dacă oamenii văd obiecte care cad din cer, pe linia de graniță, lângă Dunre sau Chilia să anunțe autoritățile”, a afirmat Năstase.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191