A apărut o nouă metodă de înşelăciune, în România. Infractorii încearcă să plaseze, în circulaţie, bani falşi, ce provin dintr-o sursă neaşteptată.
E vorba despre bancnotele folosite drept recuzită în filme sau în industrii de divertisment.
Cu bani de jucărie, la cumpărături
Așadar, aceste bancnote sunt produse pentru reclame, pentru jocuri sau pentru alte astfel de producții, însă înșelăciunea se bazează pe neatenția oamenilor, ajungând, de cele mai multe ori, pe mâini nepotrivite, iar persoanele rău intenționate le folosesc ca fiind bancnote reale.
Pentru a evita confuzia, producătorii acestor bancnote le marchează intenționat, adesea astfel de marcaje sunt în colțurile bancnotei.
Aceste bancnote au scrisă pe ele sintagma „prop money”, adică bani de recuzită, doar că de foarte multe ori escrocii știu acest lucru și încearcă să ascundă înscrisul folosind diferite metode.
Cum verificăm banii?
Ce detalii trebuie să verificăm la o bancnotă? Elementele de securitate sau materialul din care este făcută bancnota. Cei care încearcă să falsifice bani sau să-i pună în circulație trebuie să știe că riscă până la 10 ani de închisoare.
Alerta a apărut după ce un curier al unei companii de curierat a fost plătit cu bani de jucărie. Banii falși îi imită foarte bine pe cei originali, fiind aproape identici, astfel că nu au putut fi identificați la ramburs.