Atracția celui mai spectaculos drum din România. Tunelul situat la cea mai mare altitudine, prin care poți trece doar patru luni pe an

Atracția celui mai spectaculos drum din România. Tunelul situat la cea mai mare altitudine, prin care poți trece doar patru luni pe an

Transfăgărășan este cel mai frumos drum montan din România, fiind inclus chiar pe lista celor mai spectaculoase drumuri din lume, iar una dintre atracțiile acestuia este tunelul Capra – Bâlea Lac, cunoscut şi sub numele de Pasul Bâlea. Este o lucrare românească de artă rutieră situată la cea mai mare altitudine.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Construcţia tunelului Capra-Bâlea Lac, cunoscut şi sub numele de Pasul Bâlea, a început în anul 1972, străpungerea muntelui făcându-se în toamna anului 1973. Cu ajutorul a sute de oameni, majoritatea militari (dar, potrivit unor surse, şi deţinuţi din închisorile comuniste), peste de metri cubi de rocă au fost excavaţi, urmând ca an mai târziu, în 1974, să aibă loc şi inaugurarea. A fost construit cu ajutorul a 120 de muncitori și s-au folosit 20 de tone de dinamită pentru a săpa în stâncă.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Tunelul Capra-Bâlea deţine și câteva recorduri, potrivit Consiliului Judeţean Argeş: cel mai lung tunel din România (887 m); lucrarea de artă rutieră situată la cea mai mare altitudine din România; străbate creasta Făgăraşului între vârfurile Paltinul (2398 m) şi Iezerul Caprei (2417 m) pe sub muntele Paltinul, între cotele şi metri; pentru realizarea lui au fost excavaţi peste metri cubi de rocă, o cantitate imensă, mai mare decât cea extrasă din celelalte traversări.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Este un tunel iluminat electric și ventilat natural și are o înălțime de aproximativ 4,4 m, lățime de 6 m și un trotuar de un metru. Se întinde pe teritoriul a două județe: portalul de sud în județul Argeș, iar portalul de nord în județul Sibiu. Și în prezent, Capra-Bâlea Lac a rămas un monument de arhitectură, fiind lucrarea românească de artă rutieră situată la cea mai mare altitudine, relatează Adevă

Având în vedere că Transfăgărăşan este deschis, de obicei, doar patru luni pe an, ținându-se cont de  prognoza meteo şi de eventuala apariţie a unor fenomene meteo care ar putea pune în pericol viaţa celor care traversează această şosea, cum ar fi vânt puternic, inundaţii, ninsori abundente sau eventuale căderi de stânci ori copaci de pe versanţi, și tunelul se închide o dată cu acesta.

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai importante atracţii turistice din ţară, cuprinde în total cinci din cele nouă tuneluri rutiere existente în România, având o lungime de circa 1,2 kilometri.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191