Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozitele în lei, în luna iunie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani

Băncile care oferă cele mai bune dobânzi la depozitele în lei, în luna iunie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani

În luna iunie 2024, cea mai mare dobândă pe care băncile o oferă pentru un depozit, la termen de 12 luni, este de 7%. Amintim că depozitul bancar reprezintă, de fapt, depunerea la bancă a unei sume de bani pe o anumită perioada de timp. În toată această perioadă, în care tu depui în fiecare lună o sumă de bani, banca îți plătește o dobandă.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Au scăzut sau nu dobânzile oferie de bănci în ultimul an 

Dobânzile oferite de bănci la depozitele bancare în lei au scăzut în ultimul an: acum un an, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mult față de cea mai bună ofertă actuală. Se pare că economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai. Inflația ridicată, alimentată de modificările fiscale aduse de Guvern și de creșterea salarială din România, dar și presiunea pe finanțele publice în anul electoral 2024 sunt principalele motive pentru care Isărescu preferă să fie precaut și să nu scadă încă dobânzile.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Ce dobânzi oferă băncile 

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9% ( ultima valoare disponibilă), de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în momentul de față, băncile prezente în România oferă dobânzi real pozitive: după încheierea maturității depozitului vei scoate atât banii „mâncați de inflație”, ba, mai mult, vei avea și un mic randament.

Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.

Dobânzi de peste 6%

Dobânzi de peste 6% ladepozite la termen în lei constituite pe o perioadă de 12 luni se găsesc la șase bănci respectiv: TechVentures Bank (), TBI Bank (), Patria Bank (), Salt Bank (), First Bank () și Credit Europe Bank ().

Ce se întâmplă cu lei într-un depozit bancar 

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un an, am calculat ce se întâmplă cu de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru luna aprilie 2024 (5,9%), însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru  de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate, o sumă de aproximativ 630 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de lei, scrie  

Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului îți aduce un câștig real de doar 40 de lei (: acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna aprilie 2024). Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația ar trebui să scadă, așa că suma pe care o pierzi prin inflație ar putea să fie una mai mică. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația „îți mănâncă” 590 de lei – astfel, suma de de lei s-ar transforma în după un an.

Ce presupune, de fapt, depozitul bancar

Depozitul bancar sau depozitul la termen reprezintă, de fapt, depunerea la bancă a unei sume de bani pe o anumită perioada de timp, numită și maturitatea depozitului. Aceasta poate fi de câteva zile, luni sau chiar ani. În toată această perioadă, în care tu depui în fiecare lună o sumă de bani, banca îți plătește o dobandă. Fiecare instituție bancară are propriile reguli privind constituirea unui depozit, precum necesitatea de a depune o anumită sumă minimă, existența unui cont curent sau comisioanele percepute pentru diverse operații privind aceste instrumente de economisire.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191