Barajul din România care este unic în Europa. De ce merită văzut / FOTO

Barajul din România care este unic în Europa. De ce merită văzut / FOTO

România găzduiește una dintre cele mai impresionante realizări inginerice din Europa – Barajul Pecineagu. Situat într-un peisaj idilic între vârfurile mărețe ale Munților Piatra Craiului și Iezer-Păpușa, acest baraj reprezintă un exemplu remarcabil al ingeniozității umane integrată perfect în splendoarea naturală.

Locuitorii din Păcureți mor de sete! Niciun strop de apă la robinet. Noul primar Ionuț Voicu e zero barat!

Cu o istorie bogată de patru decenii, barajul Pecineagu, situat la doar 104 kilometri de Pitești, reprezintă o remarcabilă realizare tehnică într-un cadru natural pitoresc, între munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa.

Virgiliu Nanu, cu ochii pe lucrările derulate în Slănic: „Vreau să mă asigur că lucrările corespund şi că fondurile sunt folosite corect!”

Barajul de la noi din țară care este unic în Europa

Construit pe cursul superior al râului Dâmbovița, în județul Argeș, acesta este unul dintre cele mai impresionante baraje de anrocamente din Europa și se află sub administrarea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, parte a Agenției Naționale Apele Române.

Dezinteres criminal! Primarul Alin Moldoveanu lasă Spitalul din Câmpina fară aer condiționat! Pacienții şi medicii se sufocă la 40 de grade!

Cu o înălțime uluitoare de 107 metri și o lungime a coronamentului de 267 metri, barajul Pecineagu se impune ca una dintre cele mai marcante construcții ale ingineriei moderne.

Pentru a ajunge la această bijuterie tehnică, se parcurge drumul din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până când se ajunge în comuna Podul Dâmboviței. De acolo, o călătorie pitorească de 25 de kilometri cu mașina, pe un drum pietruit, te va purta prin idilicul sat Sătic până la baraj.

La ce altitudine se află lacul de acumulare

Lacul de acumulare Pecineagu adaugă o notă de splendoare naturală, întinzându-se între culmile înzăpezite ale Munților Iezer-Păpușa și Piatra Craiului, la o altitudine impresionantă de peste 1100 de metri.

Această impresionantă lucrare hidrotehnică a creat un lac impunător, cu o capacitate de stocare de 63 de milioane de metri cubi de apă, având potențialul de a ajunge la 69 de milioane de metri cubi.

Barajul, realizat din imense blocuri de piatră, cu o placă de beton armat, variind în grosime între 1,2 metri în partea inferioară și 0,30 metri în partea superioară, se bucură de o autorizație de siguranță în exploatare, asigurând funcțiunile pentru care a fost proiectat: alimentarea cu apă potabilă și industrială în aval, atenuarea undelor de inundație și producerea de energie electrică.

Pentru a spori gradul de siguranță în exploatare, în perioada 2011-2012 a fost realizată o lucrare inovatoare – acoperirea măștii de beton cu o geomembrană de tip Carpi. Această tehnologie a demonstrat eficacitatea sa prin reducerea semnificativă a debitelor de apă infiltrată prin baraj, marcând o premieră în țara noastră.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191