Bătrânul care trăiește în cel mai pustiu sat din România. Are grijă de ultimele clădiri care zac în pustietate

Bătrânul care trăiește în cel mai pustiu sat din România. Are grijă de ultimele clădiri care zac în pustietate

În România există un sat care a rămas aproape pustiu și izolat. Doar un localnic în vârstă de 85 de ani a mai rămas aici pentru a avea grijă de singurele clădiri care zac în pustietate, respectiv fosta școală și biserica.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Vârstnicul care a rămas să aibă grijă de satul părăsit din Hunedoara

Satul Almășel din Hunedoara a rămas fără populație, în prezent fiind locuit doar de 5 oameni. Satul este ascuns într-o pădure, în Munții Metaliferi, la granița județelor Hunedoara și Arad. Potrivit adevă, Iosif Mladin este cel mai vârstnic sătean rămas aici, care își duce traiul având grijă de o vacă și câteva păsări.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Casa bătrânului Iosif este înconjurată de clădirile istorice ale satului, precum o biserică de lemn veche de 100 de ani, o școală părăsită și un fost cămin cultural. Localnicul în vârstă de 85 de ani a lucrat în minele metalice din Munții Metaliferi, cunoscută fiind o mină de cupru și plumb, de pe vremea lui Ceaușescu. Odată cu trecerea timpului, oamenii au părăsit satul din cauza traiului, însă Iosif Mladin a rămas aici pentru a avea grijă de așezarea pustie.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

„Am cheile bisericii și cheile fostei școli, locul unde am pus mâna pe carte. Mai văd de ele. Preotul vine rar pe aici, iar școala nu mai este folosită de ani buni. O vreme s-au mutat unii aici, dar i-au făcut pagube și au plecat. Și școala a fost clădită din materiale aduse de la o biserică veche, de pe deal, care s-a huluit (dărâmat – ) cu mult timp în urmă”, a povestit bătrânul pentru sursa citată.

Iosif Mladin nu a avut niciodată acces la tehnologie

Totodată, bătrânelul spune că a rămas în urmă cu actualitatea. Nu a avut niciodată radio sau televizor și a trăit mereu în singurătate.

„Nu am avut niciodată televizor, doar radio. Mai ascultam muzică populară, știri, și așa mai trecea timpul. În trecut se țineau o mulțime de sărbători la căminul cultural de la noi. Acum abia mai văd vreun om trecând pe drum ziua”, a mai spus Iosif Mladin.

Pe de altă parte, un vecin de-al dânsului spune că oamenii au început să migreze din satul Almășel după ce a avut loc războiul.

„Unele familii au avut opt-zece copii. Aici nu prea a fost pământ de lucrat, iar oamenii au primit terenuri și locuri de case în județul Arad și s-au mutat acolo. Puțini s-au mai întors. Alții s-au tras înspre comuna Zam, mai puțin izolată”, a povestit Zian.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191