Campanie antifumat în școli lansată de guvern și mai multe asociații. 28% dintre tinerii de peste 15 ani s-au declarat consumatori de tutun

Campanie antifumat în școli lansată de guvern și mai multe asociații. 28% dintre tinerii de peste 15 ani s-au declarat consumatori de tutun

O campanie de informare şi prevenţie pentru elevii care abordează consumul de tutun şi utilizarea dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei va demara în Bucureşti după ce mai multe instituții de stat și asociații au semnat un protocol de colaborare, anunță Agerpres.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Campania „Fumatul nu te face mare!” va demara în urma unui protocol semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Viorel Jinga, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, Anca Nedelcu, preşedintele European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Florin Mihălţan, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, preşedintele Asociaţiei de Educaţie în Boli Respiratorii, Alina Croitoru, şi preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, Ileana Spătaru.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

„Protocolul de colaborare reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenţilor, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educaţiei şi semnatarii vor sprijini desfăşurarea, pe perioada anului şcolar 2023-2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenţilor din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul ţigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat”, arată un comunicat citat de Agerpres.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Potrivit comunicatului, grupul ţintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care relevă faptul că, în România, o rată de 28% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.

„I-am asigurat pe partenerii noştri de tot sprijinul Ministerului Educaţiei pentru desfăşurarea acţiunilor de informare cu privire la efectele nocive pe care tutunul şi nicotina le au asupra organismului. Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în şcoală, la informaţii complete şi, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informaţii pe care nu le pot primi decât de la specialişti în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanţe toxice este într-o continuă creştere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activităţi care le pot afecta sănătatea”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că medicii unităţii medicale consideră educaţia antifumat o condiţie esenţială în limitarea aderenţei la acest viciu, de aceea campania „Fumatul nu te face mare!” este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenţilor despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependenţa de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive.

Proiectul pilot se va desfăşura în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feed-backului obţinut de la părinţi şi cadrele didactice.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191