Câmpina: Spumă toxică, în urma ploilor. Expert: „E pericol pentru şoferi, îngreunează frânarea”

Câmpina: Spumă toxică, în urma ploilor. Expert: „E pericol pentru şoferi, îngreunează frânarea”

O ploaie de cateva minute a transformat strazile din Campina in adevarate patinoare, dupa ce pe asfalt s-a format o spuma groasa, despre care expetii sustin ca este toxica si periculoasa.

Bombă ecologică, la Câmpina. Gunoaie şi resturi din construcții, îngropate de o firmă care a câştigat un contract de 1,8 milioane cu Primăria

Nu doar detergentii sunt cauza formarii acestui fenomen, ci si reziduurile eliberate de autoturisme in timpul mersului.

Adevărul lui Andrei Volosevici: un interviu “pe bune” despre realitatea din ultimii 4 ani

Un sistem de canalizare eficient ar fi rezolvat, partial, problema, insa autoritatile locale ar fi trebuit sa spele periodic strazile, pentru a se evita depunerea acestor substante pe carosabil.

Bătaie de joc! Elevii navetişti plătesc din buzunar abonamentele care ar fi trebuit sa fie gratuite! Vicele CJ Cristian Apostol dă vina pe Inspectoratul Şcolar

Cercetătorul conf.dr. Silviu Gurlui atrage atenţia asupra spumei albe care apare pe străzi după ploile abundente. Acesta a precizat că, dincolo de riscurile de poluare pentru plante şi animale, detergenţii care se formează în urma ploilor şi curg pe stradă pun în pericol şi maşinile care se deplasează.

Compoziţia acestei ape este descrisă de conf.dr. Silviu Gurlui ca fiind foarte uleioasă şi alunecoasă, există riscul ca frânarea să nu fie la fel de eficientă în astfel de cazuri.

„Atrag atenţia po­pulaţiei. Asfaltul, ca de altfel şi aerul, res­pectiv solul în general, prin redepunerea noxelor din atmosferă, e îmbibat cu otrăvuri, dar e şi uleios, iar frânarea este mai dificilă“, a declarat cercetătorul, acesta postând pe Facebook zilele trecute mai multe filme şi fotografii cu valuri întregi de spumă şiroind în urma unor ploi puternice.

În urmă cu câteva săptămâni, cercetătorul de la UAIC a concluzionat după ce luat mai multe probe de sol şi cu spuma respectivă că este, de fapt, o substanţă care conţine surfactanţi, folosită în combustibil pentru curăţarea motoarelor. Substanţa se regăseşte şi în detergenţii pentru uz casnic sau industrial, este eliminată de motoare în timpul combustiei, o parte din ea se depune pe sol, o altă parte stă în atmosferă, combinată cu restul particulelor rezultate în urma combustiei, iar în contact cu apa apare această spumă sesizată pe străzile oraşului.

„Nu este neapărat detergent, dar efectul este unul similar. Există o mare probabilitate să existe un risc ridicat pentru sănătate, dar ar trebui făcute studii mai departe. Putem spune cu si­guranţă că riscul este unul major dacă avem expunere pe termen lung şi elementele depăşesc anumite concentraţii, este vorba până la urmă de substanţe chimice. Există un potenţial nociv, dar e greu de determinat acum, mai ales că el se cumulează şi cu celelalte forme de poluare existente în oraş“, a mai precizat conf.dr. Silviu Gurlui.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191