Prahova, un judet cu potential pe care prea putine altele il au, a fost, candva, nu doar fruntas in topul celor mai dezvoltate din tara, ci si pionier in multe privinte.
Mario Daniel Soare a fost ales vicepresedinte al CJ Prahova din partea PSD
Aici, in 2009-2010, a fost construit cel mai mare parc industrial privat din sud-estul Europei, amenajat pe o suprafata de 225 hectare, prin colaborarea exemplara dintre autoritatile locale din Aricestii Rahtivani si Consiliul Judetean Prahova, condus la vremea respectiva de Mircea Cosma.
Incet, dar sigur, tranzitia de la administratie si lideri, la politicieni si „combinatii” a facut ca judetul Prahova sa bata pasul pe loc, in ultimii ani nemaiexistand proiecte care sa le egaleze pe cele din anii de glorie. Odata cu parcurile industriale, retelele de gaze, apa si canal (ramase aproape la stadiul de atunci), dar si giratoriul suspendat-proiect unic in tara si „copiat” ulterior si de Bucuresti sau alte orase, pare ca judetul si-a incheiat „socotelile” cu investitiile majore si devoltarea durabila.
Revenind la cel mai mare parc industrial din tara, cel de la Aricestii Rahtivani, acesta continua sa atraga sute de milioane de euro din investitii private, ceea ce inseamna mii de noi locuri de munca.
Cea mai recenta „achizitie” in portofoliul industrial al judetului nostru este Groupe Atlantic, companie franceză din sectorul HVAC (încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat), care inaugurează prima fabrică din România în parcul industrial PWP Bucharest North din Ariceştii Rahtivani, unde va demara producţia de echipamente de încălzire.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la 60 mil. euro, compania urmând să înceapă producţia de cilindri de apă caldă şi plăci de boilere în ultimul trimestru din 2024, potrivit oficialilor francezi.
„Groupe Atlantic a decis să înfiinţeze fabrica din România pentru a sprijini fabricile noastre existente şi a servi clienţilor din Europa Centrală din acest segment de piaţă, stimulat de tranziţia la pompe de căldură. Am ales această locaţie pentru că ne permite să combinăm proximitatea faţă de clienţii noştri, competitivitatea şi calificările noastre.”, spune Arnaud Codron, director industrial.
Potrivit acestuia, primii angajaţi şi-au început deja activitatea la fabrică, urmând ca până în 2026 echipa locală să se extindă cu până la 370 de oameni.
„Am început operaţiunile la noua unitate din România pentru a dezvolta, produce şi livra cilindri de apă caldă”,a spus şi Tomasz Juda, managerul fabricii.
Groupe Atlantic, fondată în Franţa în 1968, este unul dintre liderii europeni în sectorul HVAC, cu 13.000 de colaboratori pe 4 continente, 31 de sit-uri industriale, dintre care jumătate în Franţa. Grupul are o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro şi 10 milioane de produse fabricate/an.