Care este cel mai mic oraș din România ca suprafață. Are doar 3.2 km pătrați, numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante

Care este cel mai mic oraș din România ca suprafață. Are doar 3.2 km pătrați, numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante

Cel mai mic oraş din România, din punct de vedere al suprafeţei, este Abrud, frumosul oraş din Munţii Apuseni, județul Alba. Are doar km pătrați, peste de locuitori, numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

România are multe orașe mari, dar și mai multe așezări urbane de mai mici dimensiuni. Cel mai mic oraș din țară ca suprafață este Abrud din județul Alba. Are peste de locuitori, o suprafață de doar km pătrați și este atestat documentar din anul 1271. Situat în depresiunea omonimă, la confluenţa pârâului Cerniţa cu râul Abrud, la 65 km nord-vest de municipiul Alba Iulia, micul oraș este cunoscut pentru mineritul aurului încă din epoca daco-romană, sub numele de Abruttus.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

În perioada stăpânirii romane (106-275 d. Hr.) aşezarea este cunoscută sub numele de Alburnus Minor (azi, Roșia Montană). În această perioadă, localitatea era apărată de o fortificaţie, parte din sistemul de apărare al minelor de aur, abandonată în secolul al III-lea, înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba. Totodată, numele așezării provine de la numele antic al râului Abrud. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Pentru cei interesați, în topul celor mai mici orașe din țară, Abrud este urmat în listă de orașele Darabani (din Botoșani- km pătrați), Plopeni- Prahova ( km pătrați), Cugir – Alba ( km pătrați), Huși – Vaslui ( km pătrați) dar și alte câteva care au suprafața mai mică de 10 km pătrați.

De celalată parte, deși mulți consideră că Bucureștiul este cel mai mare oraș din România, din toate punctele de vedere, se pare că, de fapt, cel mai mare oraș ca suprafață din România este Broșteni, din județul Suceava, cu o suprafață de de kilometri pătrați. Este urmat de Vișeul de Sus, cu kilometri pătrați și Săcele, din Brașov, cu 320 de kilometri pătrați. Capitala este, însă, orașul unde locuiesc cele mai multe persoane.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191