Care este forma de plural a cuvântului „nivel”. Se numără printre greșelile gramaticale făcute des în limba română

Care este forma de plural a cuvântului „nivel”. Se numără printre greșelile gramaticale făcute des în limba română

Limba română este una dintre cele mai complexe limbi. De asemenea, trebuie să recunoaștem faptul că există o mulțime de persoane care întâmpină dificultăți când vine vorba de forma de plural a anumitor cuvinte. Ei bine, printre termenii care impun un astfel de tip de dificultate se numără și cuvântul ”nivel”. Iată care este forma de plural corectă, de fapt!

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Una dintre cele mai mari provocări ale limbii române este ortografia. Aceasta presupune cunoașterea tuturor regulilor de bază ale scrierii cuvintelor.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Forma de plural a cuvântului „nivel”

Printre altele, există un cuvânt al cărui plural pune, deseori, probleme în rândul nativilor, și nu numai! Este vorba despre cuvântul „nivel”.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Există o mulțime de greșeli gramaticale în limba română. Printre acestea se numără și „nivel”.

„nivél (înălțime, stadiu, treaptă) s. n., pl. nivéluri / nivéle”, DOOM 2 (2005)

Se numără printre greșelile gramaticale făcute des în limba română

În acest fel, în privința acestui cuvânt, lămurirea vine din DEX ’09:

NIVÉL, (1, 3) niveluri, (2) nivele, s. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat. ◊ Nivelul mării = punct situat la înălțimea mijlocie a mărilor și a oceanelor care comunică între ele, în raport cu care se măsoară toate altitudinile. Curbă (sau linie) de nivel = linie care unește punctele suprafeței terestre cu aceeași altitudine față de o suprafață de referință; punct, suprafață care corespunde acestei linii. Pasaj de nivel = loc unde se încrucișează (la aceeași altitudine) o cale ferată cu o șosea. ◊ Loc. prep. La = în , în Etaj, cat. Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conține. (Fiz., Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință.2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră. ◊ Nivelă cu (sau de) apă = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care servește la determinarea planului orizontal după înălțimea la care se ridică apa în două tuburi Fig. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). ◊ Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date.[Var.: (2) nivélă s. f.] – Din nivela (derivat regresiv).„, potrivit DEX (’09).

În acest fel, „niveluri” este pluralul pentru situaţiile când folosim „nivel” cu sensul de înălţime, stadiu, treaptă, iar nivele este pluralul pentru un instrument care are două variante: nivel şi nivelă.

CITEȘTE ȘI: Care este pluralul de la „beteală”, de fapt. Cuvântul care le dă mare bătaie de cap românilor în această perioadă

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191