Care este forma de plural a cuvântului refren. Toți românii au spus-o greșit până acum

Care este forma de plural a cuvântului refren. Toți românii au spus-o greșit până acum

Chiar dacă suntem vorbitori nativi de limbă română, există nenumărate cuvinte, aparent banale, care reușesc să ne trimită rapid către dicționar! Acestea au forme de plural pe care doar foarte puțină lume le cunoaște, însă dacă vrem să vorbim corect gramatical, trebuie să știm cum să ne exprimăm corect!

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

La fel cum este cazul tuturor limbilor de-a lungul globului, româna evoluează constant, iar, câteodată, aceste schimbări pot fi chiar mai rapide decât ne-am aștepta. Există nenumărate reguli în română care ne pot părea, la prima vedere, bizare chiar și nouă.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Fie că vorbim despre accentul unor cuvinte, sau forma lor corectă, mulți români trebuie să verifice zilnic dicționarul, dacă își doresc să se exprime corect.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Iar banalul substantiv „refren”, un cuvânt ce pare atât de simplu, este mult mai dificil decât am avea impresia inițial! Mai precis, poate că s-a întâmplat să mai auzim români care folosesc ca formă de plural cuvântul „refrenuri”.

Ei bine, deși putem crede că această variantă sună mai natural, din punct de vedere gramatical, ea este greșită! Forma de plural corectă a acestui cuvânt este „refrene”, așa că pe ea trebuie să o folosim, de acum înainte!

Un alt cuvânt extrem de banal, pe care probabil că l-am auzit folosit în mod greșit la plural este „drajeu”. Inițial, nimic nu poate părea mai simplu decât acest substantiv, însă mulți români folosesc o exprimare greșită! Mai precis, din punct de vedere gramatical, pluralul corect al acestui cuvânt nu este „drajee”, ci „drajeuri”.

Iar limba noastră nu uimește doar prin unele forme bizare de plural, ci și prin absența totală a acestora! De exemplu, v-ați dat seama că niciodată în viața voastră nu ați folosit pluralul cuvântului „lapte”? Ei bine, acest lucru se datorează faptului că el nu există! Iar alte cuvinte complet banale ce nu au forme de plural sunt „porumb”, „fasole”, „miere”, „cinste”, cât și multe alte cuvinte extrem de comune în limbajul nostru zilnic!

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191