Care este pluralul cuvântului chibrit? Mii de români folosesc acest cuvânt greșit

Care este pluralul cuvântului chibrit? Mii de români folosesc acest cuvânt greșit

Chiar dacă am crescut înconjurați de limba română, pe care o și vorbim de mici copii, asta nu înseamnă că toate secretele acestei limbi ne sunt cunoscute. De fapt, forma de plural a mai multor cuvinte banale reușește să ne dea bătăi de cap, celor mai mulți dintre noi! Iar, un astfel de cuvânt dificil este și simplul „chibrit”!

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Ar fi o greșeală să credem că simplul fapt că suntem vorbitori nativi ai limbii române ne face, în mod automat, experți în detaliile gramatice ale acesteia. Există nenumărate cuvinte, sau expresii, care reușesc să ne pună în dificultate, iar în astfel de situații, nu trebuie să ezităm să apelăm la ajutorul dicționarului.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

De altfel, există nenumărate cuvinte banale, pe care le folosim zilnic, care ne pot pune în dificultate. Un exemplu în acest sens este „chibrit”, un substantiv uzual, pe care, mai mult ca sigur, îl folosim aproape zilnic. Însă, forma de plural a acestuia ne dă, adesea, bătăi de cap!

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Dicționarul explicativ al limbii române definiește chibritul drept un „bețișor de lemn având la un capăt o gămălie din material ușor inflamabil, care se aprinde prin frecare, folosit pentru a face focul, a aprinde țigara etc”. Explicația este una simplă, însă pluraul nu prea.

Ei bine, poate că am mai auzit multă lume folosind forma „chibrite”, însă, chiar dacă aceasta a început să fie utilizată tot mai des, ea nu este corectă! Potrivit gramaticii limbi noastre, pluralul corect în această situație este „chibrituri”! Așa că, data viitoare când trebuie să folosim pluralul acestui cuvânt, știm care este varianta corectă!

Iar, în limba română mai există o mulțime de alte cuvinte care au o formă de plural ce ne poate da bătăi de cap! De departe cel mai faimos este substantivul „monedă”, al cărui plural corect este „monede”, nu „monezi”, chiar dacă această formă este foarte populară. Sau, simplul substantiv „ceață”, al cărui plural corect este „cețuri”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191