Care va fi impozitul care se va mări de trei ori, în 2025. O categorie de români va fi cea mai afectată

Care va fi impozitul care se va mări de trei ori, în 2025. O categorie de români va fi cea mai afectată

Unii dintre cetățenii din România se confruntă cu perspectiva unei creșteri considerabile a impozitelor începând din anul următor, ceea ce va impune oamenilor să aibă mai mulți bani disponibili pentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Această majorare a impozitului intră în vigoare începând cu anul viitor și vine la pachet cu modificări semnificative în formula de calcul a taxei.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Persoanele care locuiesc în orașele mari se vor număra printre cei mai afectați de aceste schimbări.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Aplicarea legii a fost amânată până în 2025

Chiar dacă legea nu este una recent adoptată, fiind implementată în urmă cu doi ani, aplicarea sa a fost amânată până în 2025.

Prin urmare, începând cu anul viitor, impozitele pe proprietate ar putea crește de trei ori, iar suma taxei va fi calculată în funcție de valoarea locuinței.

Experții economici atrag atenția că impactul acestei schimbări va fi considerabil, având în vedere că România deține cea mai mare proporție de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană.

Se modifică formula de calcul a impozitului pe locuințe pentru cetățenii români, făcând ca taxa să se tripleze.

Deși impozitul pe proprietate se scumpește de anul viitor și formula de calcul a taxei este revizuită, până în 2025, acesta va fi de minimum 0,1% din valoarea clădirii rezidențiale.

Astfel, cei mai afectați vor fi locuitorii din marile orașe, unde prețurile locuințelor au crescut cu până la 15% în ultimul an.

Persoanele care dețin proprietăți cu valoare ridicată vor fi cele mai afectate de aceste schimbări.

De exemplu, în Cluj-Napoca, prețul pe metru pătrat ajunge aproape la de euro, ceea ce face aceste locuințe cele mai scumpe din țară. Brașovul a depășit Bucureștiul și se află pe locul doi, cu peste de euro pe metru pătrat.

În contrast, în Ploiești, Galați și Brăila, prețul pe metru pătrat este puțin peste de euro.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, având o suprafață de 50 de metri pătrați, construit într-un bloc nou, cu o valoare medie de de euro, aplicând cota minimă de 0,1%, impozitul anual va ajunge la 150 de euro, adică 750 de lei, aproape de trei ori mai mult decât în prezent.

Deși legea privind impozitul pe locuințe a fost adoptată, implementarea acesteia a fost amânată cu doi ani.

Până anul viitor, lucrurile ar trebui să devina clare

Până în anul viitor, statul trebuie să stabilească valorile de piață ale locuințelor, pentru care Ministerul Finanțelor pregătește un sistem informatic nou cu finanțare europeană.

„Într-un an electoral, nu se dorește creșterea acestor impozite pe proprietate. Acestea sunt cele mai detestate de către contribuabili la nivel european”, a declarat Dan Schwartz, expert fiscal.

Această măsură va aduce mai mulți bani în bugetele locale. Anul trecut, administrațiile locale au înregistrat venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar opt miliarde provin din impozitele pe proprietăți, conform

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191