A început frenezia achiziţionării porcului de Crăciun. Cei care vor să cumpere un porc întreg trebuie să achite în jur de – de lei, în funcţie de cât de mare este. În supermarketuri, preţul mediu al unui kilogram de carne de porc este undeva la 24 de lei. Preţul unui kilogram de carne de porc, în viu, la ferme, este de 10-12 lei, iar la crescătorii particulari poate ajunge şi la 17 lei, dar ai garanţia că a fost crescut cu produse naturale.
Un număr de 2,8 milioane de porci sunt crescuţi în 2023 în fermele din România. La acestea se adaugă cantităţi mari şi din import. Statistica arată că aproximativ un milion de porci sunt sacrificaţi doar în preajma sărbătorilor de iarnă, când românii obişnuiesc să mănânce carne de porc în diferite forme. Vorbim despre tradiţionala friptură de porc, dar şi despre jumări din carne de porc, piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi, caltaboşi şi aşa mai departe.
Congresul Societății Române de Neurochirurgie va avea loc la Sinaia, pe 11-14 septembrie
Deja, românii au început pregătirile pentru sărbătorile de sfârşit de an, iar de pe masa de Crăciun 2023 nu trebuie să lipsească porcul, chiar dacă preţurile sunt în creştere.
Specialiştii susţin că, în apropierea Crăciunului, carnea de porc şi produsele tradiţionale gata preparate s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut. Producătorii spun că au cheltuieli tot mai mari. Fără destui bani, clienţii au o singură soluţie: să cumpere mai puţin.
Aşadar, se aşteaptă ca, în această perioadă, preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc să fie de aproximativ 24 de lei. De exemplu, la supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei, iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei.
La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei.
Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.
Şi nu doar pentru friptură trebuie să băgăm mâna adânc în buzunar. Produsele tradiţionale sunt şi mai scumpe! Cel mai inaccesibil este şoriciul care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, toba sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul.
„Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creşteri de preţuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară”, explică, la Antena 1, Dragoş Frumosu, cauza scumpirilor din sectorul alimentar.„Începând de anul trecut toate costurile au crescut şi noi am resimţit acest lucru, cât şi la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o uşoară diferenţă faţă de anul trecut, dar încercăm să menţinem nişte preţuri accesibile pentru clienţi”, spune şi Cristina Smandu, producător.
Carne mai ieftină găsim în supermarketuri, care este în proporţie de 80% din import.
Porcul Decebal avea 423 kg!
Un porc de dimensiuni impresionante a fost sacrificat de Ziua Naţională de o familie de gospodari din oraşul Cugir (Alba). Porcul, denumit simbolic Decebal, a fost crescut în gospodărie timp de doi ani şi şase luni, iar la tăiere a cântărit 423 de kilograme, scrie Cu o săptămână înainte de a fi sacrificat, proprietarul lui Decebal a lansat pe reţeaua sociale Facebook şi un concurs cu premii. Cei care urmau să ghicească greutatea animalului sau erau cel mai aproape de cifra corectă, urmau să fie recompensaţi cu vin şi cârnaţi, preparaţi din carnea porcului. Cinci persoane au ghicit greutatea animalului şi au câştigat cele 10 kg de cârnaţi şi cei 10 litri de vin puşi la bătaie de proprietar.