Cât vor plăti românii, de la 1 ianuarie, pentru un litru de benzină sau motorină. Diferențele sunt mari pentru un plin la rezervor

Cât vor plăti românii, de la 1 ianuarie, pentru un litru de benzină sau motorină. Diferențele sunt mari pentru un plin la rezervor

Carburanții se scumpesc, anul următor, odată cu creșterea accizelor. Prima creștere la pompă va avea loc chiar din prima zi a anului. Și asta deoarece de la 1 ianuarie se aplică prima creștere a accizei. Chiar de la această dată, românii vor plăti în plus la pompă 6 bani pe litru.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Prețurile vor mai crește însă de încă două ori anul următor. În luna aprilie și în luna iulie. Per total, de pe urma acestei masuri, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru iar motorina mai scumpa cu 17 bani pe litru.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024, creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024
33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024
33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024
Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%, iar aceasta va fi luată în calcul la creșterea accizelor. Din datele pe care le avem până acum, vom avea, așadar, o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri.
Atenție, aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Reamintim că în 2023 accizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022 și a păstrat toate nivelurile minime din Uniunea Europeană.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191