Categoria de români cărora li se va tăia din salariu. Venitul, format dintr-o parte fixă și una variabilă

Categoria de români cărora li se va tăia din salariu. Venitul, format dintr-o parte fixă și una variabilă

Salariile a milioane de români ar putea fi calculate în mod diferit conform noii legi a salarizării. Această nouă lege aduce schimbări semnificative pentru angajații români. De exemplu, la sfârșitul anului precedent, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că posturile în sectorul public vor fi clasificate în funcție de complexitatea muncii.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Astfel, posturile vor fi ordonate pe o scară de la 1 la 12, unde 1 este atribuit paznicilor, iar 12 președintelui țării.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ce posturi sunt vizate de această schimbare

Exemple de poziții la gradul 4 includ polițiștii locali, economiștii și asistenții maternali, toți cu studii medii sau superioare.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

La nivelul 7 se află inspectori vamali, lectori universitari și criminaliști.

Este important de remarcat că salariile angajaților din sectorul public vor fi compuse dintr-o parte fixă și una variabilă, în funcție de performanță.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a subliniat: „Performanța este crucială în administrația centrală și locală. Ne dorim o lege a salarizării care să fie simplă și clară, dar care să și motiveze pe cei care muncesc.”

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor

O altă modificare semnificativă adusă de noua lege a salarizării este faptul că fiecare salariu al angajaților din sectorul public va consta dintr-o parte fixă și una variabilă. Ce înseamnă acest lucru?

Așa cum a explicat premierul Marcel Ciolacu anul trecut, un exemplu bun este în cazul profesorilor. Partea variabilă ar putea consta în bonusuri acordate în funcție de rezultatele și performanțele pe care cadrele didactice le obțin.

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum vor fi calculate salariile angajaților din sectorul public luând, în considerare partea fixă și partea variabilă. A luat ca exemplu salariul unui profesor de gradul 1, cu o vechime de trei ani, având un salariu brut de 6388 de lei și unul net de 3737 de lei.

„Trebuie să menționăm de la început că în învățământ există în prezent sporuri de performanță, gradații, sporuri de merit, sporuri pentru funcția de dirigenție și altele, iar în noua lege a salarizării trebuie să vedem în ce măsură acestea vor fi înlocuite sau nu.

De asemenea, trebuie să ne gândim la modul în care salariul fix actual va fi transformat într-un salariu compus din două componente, una fixă și una variabilă, lucru valabil pentru orice profesie. Aceasta se datorează faptului că există două posibilități.

În primul scenariu, componenta fixă a salariului poate fi mai mică decât cea actuală, completată de componenta variabilă, ceea ce ar putea duce la o scădere a salariului net bazat pe partea fixă. În cazul în care componenta variabilă este, să zicem, de 10%, aceasta se acordă doar pentru performanță, iar dacă angajatul nu îndeplinește criteriile de performanță, salariul său va scădea.

Al doilea scenariu ar fi acela în care partea de performanță, adică bonusul, componenta variabilă, este adăugată la salariul brut actual, ceea ce duce la o creștere a salariului pentru angajatul evaluat corespunzător.

Evaluarea va fi efectuată de către director, practicându-se în orice instituție. În mod obișnuit, superiorii își evaluează subalternii pe baza unor criterii variate, fiecare instituție având propria sa metodologie”, a explicat profesorul la Antena 3 CNN.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191