Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”

Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”

Ciclonul Boris își face simțite efectele, din această noapte, în România. Meteorologii avertizează că urmează două zile de vreme instabilă, ploi, chiar și inundații în anumite regiuni, dar și lapoviță sau ninsoare la munte. În anumite zone ale țării, temperaturile vor scădea, în timpul nopții, până la 10 grade Celsius.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

“Ciclonul Boris este format/a fost generat în Golful Genova și are suport din partea unei mase de aer foarte rece, care coboară dinspre regiunile polare. Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est, inclusiv în zona țării noastre.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ciclonul Boris, această structură de presiune scăzută la nivelul solului, cu aer foarte rece în straturile mai înalte, crează condițiile unor precipitații abundente, care se vor manifesta pe durata următoarelor zile, 2-3 zile, în țări din Europa Centrală (precum Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, chiar și Ungaria), dar și în anumite regiuni din România.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică în legătură cu această evoluție a vremii. În Europa sunt așteptate cantități de ploaie care să cumuleze, pe durata acestor zile, chiar și peste 200 de litri pe metrul pătrat.

O atenție specială este acordată în această perioadă Bazinului Dunării, care poate reacționa în urma acestui fenomen și, astfel, poate crește debitul Dunării”, a precizat pentru Digi24 Florinela Georgescu, Director de prognoză meteo la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În România vor începe fenomene meteorologice mai severe din această seară/noapte în partea de vest a țării.

„Din această noapte, 13 septembrie, dar și mâine, 14 septembrie, la noi în țară, în majoritatea zonelor, sunt așteptate precipitații semnificative, dar cantități mai mari în zona Moldovei. Astfel, volumul de apă care se va acumula ne poate duce în zona codului portocaliu care a fost deja emis în această dimineață.

Și, pentru că astăzi la noi este vremea caldă, sunt temperaturi ridicate cam peste tot în țară, acest impact al frontului de precipitații va fi și cu manifestări de instabilitate termică.

Vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, aspect torențial al ploilor, care să adune cantități importante de apă.

Perioada de vârf va fi în weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor intra în normalul perioadei în care ne aflăm”, a declarat meteorologul.

În zona montană cea mai înaltă, dar numai acolo, e posibil să apară lapoviță, ninsoare. Masa de aer foarte rece poate să schimbe forma precipitațiilor.

“Așadar, ciclonul Boris poate aduce în România cantități mari de ploaie, mai ales în zonele în care deja a fost emis codul portocaliu de vreme rea.

În urma acestor ploi, urmează de mâine și temperaturi mai scăzute, în special duminică, unde în partea de vest a țării, în termometre vor fi sub 15 grade. Temperaturile din România vor fi în scădere pronunțată, chiar cu mai mult de 10 grade în minus față de ce înregistrăm astăzi.

În noaptea de duminică spre luni, în condițiile în care va fi un cer mai degajat, este posibil ca temperatura să fie mai rece, sub 10 grade Celsius, în partea de vest și de centru a țării”, a mai spus Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191