Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect

Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect

O zi neobişnuită în calendar care există doar o dată la patru an: 29 februarie. Anul 2024 este marcat de prezența unei zile în plus, fiind o ocazie rară pentru cei născuți în această zi. Bineînțeles, 29 februarie este și o oportunitate pentru femeile care respectă o tradiție ce are loc doar în această zi: „Privilegiul Doamnelor”.

VIDEO/ Primarul Andrei Volosevici a răbufnit la adresa managerului Spitalului Județean: La Terapie Intensivă lipsesc medicamente esențiale! Familiile şi le cumpără!”

Anul 2024 este an bisect și are, mai exact, 366 de zile. Astfel, luna februarie are 29 de zile, iar această situație are loc o dată la patru ani. Din acest motiv, ziua de 29 februarie este foarte specială, motiv pentru care există mai multe superstiții, dar și o tradiție ce le implică pe doamne și domnișoare.

Comunele Gornet şi Drăgăneşti au atras peste 5 milioane de euro, prin „Anghel Saligny”. Prefectul Virgiliu Nanu, alături de cei doi primari, la semnarea contractelor de finanțare

Ce este „Privilegiul Doamnelor”

Mai exact, este vorba despre „Privilegiul Doamnelor”. Ei bine, potrivit unei vechi legende, care datează din secolul al V-lea, în această zi de 29 februarie femeile pot cere în căsătorie un bărbat. Se spune că regina Margareta a Scoției a adoptat o lege în 1288 care declara că femeile pot cere în căsătorie în fiecare zi de 29 februarie și că, dacă un bărbat refuză, trebuie să plătească o amendă constând într-o rochie nouă, mănuși sau un sărut. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare a unei astfel de legi.

Conferinta de presa la PSD Ploiesti/ Gheorghe Sîrbu, fost PNL: „Roberta Anastase ne zicea sa blocam investitiile in Ploiesti. M-a pus invlusiv pe mine sa votez impotriva mea!”

De asemenea, cu aceeași idee ar fi venit și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildare, despre care se spune că l-a implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii timizi, potrivit

Filmul inspirat de această tradiție

Această tradiție a inspirit și un film. În 2010, a apărut pelicula „Leap Year” („An bisect” ), o comedie romantică cu Amy Adams. După cum, probabil, v-ați dat seama, acțiunea se învârte în jurul unei femei, agent imobiliar, care pleacă în Irlanda pentru a îl cere în căsătorie pe prietenul ei, pe data de 29 februarie, când, tradițional, se presupune că bărbații nu pot refuza o cerere de căsătorie venită din partea unei femei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191