Ce găsesc tot mai mulți fermieri în pământ: „Sute de kilograme…”

Ce găsesc tot mai mulți fermieri în pământ: „Sute de kilograme…”

Foliile de la solarii sufocă câmpurile din sudul țării, acolo unde fermierii cultivă an de an legume. În urma recoltei însă rămâne dezastrul. De zeci de ani aceste folii au ajuns deșeuri, care poluează zona. Nici nu poate fi reciclată pentru că cei care se pot ocupa de colectarea lor nu consideră că este rentabil să o și facă.

SONDAJ PE INTENTIA DE VOT – PSD ramane pe primul loc, cu 29% in optiunile romanilor la alegerile parlamentare. AUR isi pastreaza pozitia a doua, iar PNL ramane pe locul al treilea

Terenurile agricole, în pericol

Într-o comună din Călărași se poate vedea cu ochiul liber dezastrul. Potrivit unui reportaj marca Pro TV,, timp de zeci de ani fermierii au îngropat, au aruncat prin canale sau au ars foliile de la solarii, zona fiind acum infestată, riscând ca terenul să nu mai poată fi cultivat în următorii 10 ani.

Şofer, oprit cu focuri de armă pe DN1, lângă Ploieşti, după ce a furat o maşină din mall: „Eu sunt stăpânul lumii, dezactivez conexiunea cu poliția”

Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau. O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot”, a spus Ioan Andrei (fermier), pentru PRO TV.

ATENTIE, VORBESTE UDROIU! – Prima opinie a judecatorului Mihail Udroiu, proaspat promovat la Inalta Curte, privind efectele deciziei CJUE relativ la prescriptia raspunderii penale

Cu această folie ce să facem, fiecare o aruncă pe unde apucă. Ar trebui un centru din ăsta de colectare a deșeurilor, am lua și noi un ban că este și asta plătită, vă dați seama, că e cumpărată”, a declarat Ionuț Stoica (fermier), pentru PRO TV.

Soluții fără rezultat

Pentru a combate această situație critică, primăria unei comune din Dolj a decis să amenajeze șase puncte de colectare a deșeurilor. Totuși, în mod uimitor, firmele de colectare nu sunt interesate să se implice, nici măcar pe gratis. Totul, din cauza faptului că folia cu impurități nu mai poate fi reciclată. Mai exact, din 100 de kg de folie colectată, se pot pierde chiar și 50%, astfel că procesul nu mai devine rentabil.

Totuși, fermierii trebuie să rezolve situația de frica inspectorilor. Fermierii riscă amenzi între și de lei, iar firmele între și de lei.

De săptămâna viitoare vom iniția controale în aceste localități, astfel încât aceste terenuri să fie curățate. Dacă nu se întâmplă acest lucru, acești fermieri vor fi amendați”, a spus pentru Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj pentru PRO TV.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191