Ce înseamnă reziliență, cuvântul căutat de sute de mii de persoane în dex. Mulți nici acum nu știu ce semnifică

Ce înseamnă reziliență, cuvântul căutat de sute de mii de persoane în dex. Mulți nici acum nu știu ce semnifică

Limba română, precum orice altă limbă de pe glob, evoluează constant, iar acest lucru îl putem sesiza cu toții. Ei bine, un cuvânt care pare să fi devenit extrem de comun în limbajul nostru zilnic este „reziliență”, însă puțini români știu că sensul în care folosesc acest cuvânt este un fenomen nou, în limba noastră!

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Limba română, precum orice altă limbă de pe glob, evoluează constant, iar acest lucru îl putem sesiza cu toții. Deja putem observa diferențe între modul în care vorbim astăzi și modul în care se vorbea în filmele românești relativ recente, cu numai 50 de ani în urmă! Iar dacă mergem și mai în urmă, cu secole întregi, probabil că nici nu vom mai înțelege ce spun românii din acea perioadă!

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ei bine, un cuvânt care pare să fi devenit extrem de comun în limbajul nostru zilnic este „reziliență”, dar foarte puțini români știu că sensul în care folosesc acest cuvânt este un fenomen nou, în limba noastră!

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Mai precis, probabil că cei mai mulți dintre noi știm că o persoană „rezilientă” este cea care poate să înfrunte greutăți semnificative în viață și poate merge înainte, fără să se lase înfrântă!

Dar, poate că mulți dintre noi vor fi surprinși să afle că acest sens este o apariție relativ nouă, în limbajul nostru!

Ei bine, dacă vom apela la ajutorul Dicționarului explicativ al limbii române, vom vedea că sensul principal al cuvântului „rezilient” este unul cu totul diferit! Deși definiția din dicționar poate părea extrem de „seacă”, ea ne spune că rezilient înseamnă: „mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă.”

Mai precis, în limba română, „rezilient” este un termen care se referă la proprietățile materialelor! Cu toate acestea, sensul „modern”, de putere psihică de a trece peste dificultăți, este, de fapt, un neologism!

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191