Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie

Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie

În ziua Înălțării Sfintei Cruci pe 14 septembrie există mai multe tradiții și superstiții legate de lucruri pe care oamenii nu ar trebui să le facă. Acestea au rădăcini atât religioase, cât și populare, reflectând respectul profund față de semnificația acestei sărbători.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare creștină importantă, celebrată atât de Biserica Ortodoxă pe data de 14 septembrie în fiecare an. Comemorează două evenimente centrale legate de crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. În această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

14 septembrie – zi importantă pentru români

Descoperirea Sfintei Cruci de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în anul 326, la Ierusalim. După ce a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Iisus, Elena a înălțat-o pentru prima dată în fața poporului. Episcopul Macarie al Ierusalimului a prezentat-o solemn, ridicând-o deasupra capului pentru ca toți credincioșii să o poată vedea.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Crucea este simbolul suferinței, dar și al biruinței. În cadrul acestei sărbători, credincioșii își amintesc sacrificiul lui Iisus Hristos pentru mântuirea oamenilor. Crucea devine un simbol al speranței și al victoriei asupra păcatului și morții.

Să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci

În Biserica Ortodoxă, această sărbătoare este o zi de post strict, însemnând că nu se consumă carne, lactate, ouă sau pește. Este recomandat să se consume doar alimente simple, de post (cum ar fi fructele, legumele, pâinea, etc.).

În tradiția populară, se crede că în ziua Înălțării Sfintei Cruci nu este bine să faci munci grele, precum spălatul, tunsul, cusutul sau treburile câmpului. În mod special, se consideră că nu trebuie să se înceapă lucrări importante pe câmp, cum ar fi aratul sau semănatul, pentru a evita atragerea ghinionului asupra recoltei.

În unele regiuni, există credința că nu trebuie să se folosească cuțite, topoare sau alte obiecte ascuțite în această zi, deoarece acestea ar aminti de suferința provocată de răstignirea lui Hristos pe cruce. De asemenea, se consideră că este mai bine să se rupă mâncarea cu mâna decât să se taie.

O superstiție populară spune că nu este bine să se consume nuci, usturoi și prune în această zi, deoarece aceste alimente au formă de cruce sau conotații simbolice legate de răstignire.

Nucile nu ar trebui să fie desfăcute, deoarece interiorul lor seamănă cu o cruce. În unele tradiții, există chiar obiceiul de a împărți nuci de pomană, dar acestea trebuie desfăcute doar de preot sau o persoană respectată.

Se spune că în această zi se închid șerpii și alte reptile în vizuinile lor pentru iarnă. Din acest motiv, în tradiția populară se crede că nu este bine să mergi în locuri periculoase, izolate sau să te aventurezi în păduri, deoarece te poți întâlni cu spirite rele sau animale periculoase.

Înălțarea Sfintei Cruci este o zi de reculegere și sobrietate, nu de veselie. În consecință, este interzis să se organizeze nunți, botezuri sau alte evenimente festive care implică dansuri și muzică. Atmosfera zilei este una solemnă, amintind de suferințele lui Hristos.

În această zi, credincioșii sunt încurajați să evite certurile, conflictele sau orice formă de răutate. Este un moment de iertare, împăcare și rugăciune, astfel că orice comportament negativ ar fi considerat nepotrivit.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191