Ce se va întâmpla cu prețurile apartamentelor din România. Previziunile analiștilor pentru 2024

Ce se va întâmpla cu prețurile apartamentelor din România. Previziunile analiștilor pentru 2024

Anul acesta ar putea aduce stabilitate pe piața imobiliară, după ce în 2023 locuințele s-au scumpit. Analiștii sunt de părere că prețurile apartamentelor și caselor nu vor fi cu mult mai mari, iar în unele cazuri chiar vor stagna.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

În tot acest timp, potrivit Eurostat, în unele țări europene, din cauza inflației și a dobânzilor mari la credite, au scăzut cu câteva procente.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Prețurile locuințelor în România nu au scăzut, deși românii au cumpărat mai puține locuințe.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Dacă tragem linie vedem că în primele 11 luni din 2023 au fost vândute cu peste de proprietăți mai puține față de aceeași perioadă din 2022.

Prețurile locuințelor din România au înregistrat o creștere de 4,8% în trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

Mai mult pentru o proprietate plătesc și croații, polonezii și bulgarii. În schimb, în alte țări, casele și apartamentele s-au ieftinit. În Luxemburg cu peste 13% și în Germania cu peste 10%. Și la nivel european vedem tot o scădere a prețurilor, în medie cu 1%.

Alexandra Smedoiu, partener firmă de consultanță: „Pentru perioada următoare nu mă aștept la scăderi semnificative, însă cu siguranță va fi o temperare a creșterilor sau poate chiar o stagnare a prețurilor care este dată de situația macro-economică. Adică creștere dobândă-inflație”.

A scăzut și numărul celor care vor să vândă, dar și cumpărători sunt mai puțini. Există încă așadar un echilibru între cerere și oferă, așa că locuințele nu se ieftinesc.

Cele mai multe tranzacții în această perioadă sunt făcute de cei care au economii și care își cumpără o locuință ca investiție.

Alexandru Pricop, consultant imobiliar: „În orice perioadă în care nu există o oarecare predictibilitate sau în care se întâmplă fluctuații, cea mai bună investiție în continuare este real estate-ul, pentru că dacă avem niște bani puși deoparte dobânzile la bănci sunt net inferioare net mai mici față de veniturile pe care le avem din chiria pe care o obținem pentru acel apartament pe care tocmai l-am cumpărat, iar un investitor, care are un randament de cel puțin 5% pe an, cred că este mulțumit”.

Potrivit Eurostat, din 2010 până în al treilea trimestru din 2023 prețurile locuințelor au crescut cu 48% la nivel european.

Articol recomandat de

Socrul lui Sadio Mane a dezvăluit câți ani are soția fotbalistului și a recunoscut căsătoria aranjată

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191