Ce se va întâmpla de la 1 noiembrie, după ce vor intra în vigoare modificările fiscale. Angajații care vor fi afectați

Ce se va întâmpla de la 1 noiembrie, după ce vor intra în vigoare modificările fiscale. Angajații care vor fi afectați

O serie de modificări fiscale intră în vigoare săptămâna aceasta, după ce pachetul adoptat în Parlament a fost promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Dispar facilități fiscale pentru o serie de angajați și se aplică noi reguli la plata în numerar.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Pachetul de modificări fiscale a fost promulgat și apoi publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Ceea ce înseamnă că de la 1 noiembrie, adică de miercuri, deja intră în vigoare o parte dintre măsuri, în timp ce altele vor intra în vigoare din ianuarie.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Primele modificări vor afecta aproape un milion de angajați din mai multe domenii: vorbim de IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Pentru ei se elimină o serie de facilități fiscale, ceea ce înseamnă că și salariile ar putea scădea.

Cei din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de plata contribuției la sănătate și cea asigurătorie pentru muncă. În aceste sectoare și salariul minim brut a crescut, pentru că angajații plătiți astfel să nu simtă o scădere a veniturilor. În timp ce în IT, angajații nu vor mai fi scutiți de plata impozitului pe venit, pentru sumele care depășesc salariul de de lei brut. În schimb, vor fi scutiți de plata contribuției la pilonul 2, pensia privată obligatorie.

Pe de altă parte, au fost introduse limite mult mai stricte pentru plățile cash, în încercarea de a reduce evaziunea fiscală. Și aceste măsuri ne afectează pe toți.

De exemplu, dacă mergem la magazin și vrem să cumpărăm ceva mai scump, de exemplu un televizor sau poate facem niște cumpărături mai consistente de sărbători, nu mai putem sa plătim în numerar mai mult de de lei. Suma scade la jumătate apoi, din ianuarie 2025.

Și între persoanele fizice există o limită. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm o mașină la mâna a doua, putem plăti cash cel mult de lei, restul trebuie obligatoriu prin bancă. Va scădea la de lei din 2025.

Iar pentru firme, persoanele juridice, limita este de numai de lei. Sumele în numerare aflate la finalul zilei în caseria firmei nu poate depăși de lei. Iar statul poate face controale și poate da amenzi de 25% din suma care depășește acest plafon.

Acestea sunt noile reguli pentru plata în numerar. Dacă revenim la taxele salariale, spuneam că afectați vor fi angajații din IT, pentru care salariul net scade, și doar unii angajatori, puțini, au anunțat că vor face majorări pentru a compensa această scadere.

Aici avem un exemplu: un angajat cu salariul mediu din industrie, de de lei brut, vedem că până acum salariul net era de de lei, pentru că angajatul nu plătea impozit pe venit și plătea contribuțiile pentru pensie, pilonul 1 și 2. Va plăti de acum impozit pe venit, pentru suma care depășește de lei. În schimb, nu va mai contribui automat la pilonul 2, ceea ce înseamnă că împreună cu angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt deja aproape 1 milion de angajați care nu mai contribuie la pensia privată obligatorie. Banii rămân la angajat, deci pierde pe o parte, că plătește impozit pe venit, și câștiga pe alta, pentru că nu mai plătește la pilonul 2. În acest fel, salariul net scade cu 62 de care sunt în această situație trebuie să știe că vor avea pensia scăzută. Pentru că măsura se aplică până în 2028, ar putea fi vorba de o scădere și de 10%, conform estimărilor celor din industrie.

Însă, angajații care vor să contribuie în continuare vor putea face asta dacă vor, prin depunerea unei declarații simple la angajator. Însă în acest caz, pentru salariul net din acest exemplu, minusul va fi mai mare, de 423 de lei.

O altă serie de modificări va intra în vigoare din ianuarie. Printre ele este creșterea cotei TVA pentru mai multe servicii și produse, de la locuințe, alimente bio, panouri fotovoltaice și așa mai departe, dar și creșteri de taxe pentru companii, despre care vom mai vorbi cu siguranță.

Articol recomandat de

VIDEO ”Vii la Real Madrid anul viitor?”. Reacția lui Kylian Mbappe a creat isterie în Spania

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191