Ce tigăi și cratițe sunt potrivite pentru fiecare sursă de gătit și cum puteți economisi bani?

Ce tigăi și cratițe sunt potrivite pentru fiecare sursă de gătit și cum puteți economisi bani?

Nu toate tigăile și cratițele sunt potrivite pentru toate sursele de gătit. În acest articol, vă explicăm diferențele dintre un aragaz și diversele plite care există și la ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați o nouă ustensilă de gătit.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Aragaz clasic

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Aragazul clasic este o unitate de gătit care combină atât un cuptor incorporabil, cât și o plită pe gaz. Partea superioară a aragazului include o plită pe gaz, care constă într-o serie de arzătoare alimentate cu gaz, care generează flăcări pentru a încălzi suprafața metalică de deasupra lor, pe care sunt plasate vasele de gătit. Partea inferioară a aragazului este ocupată de un cuptor incorporabil, care este utilizat pentru coacerea alimentelor. Cuptorul este alimentat de obicei tot cu gaz, dar pot exista și modele care funcționează pe bază de electricitate. Un aragaz clasic este încă popular în multe gospodării din România, dar mai ales în zonele rurale. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Pe un aragaz clasic, puteți folosi o gamă variată de tigăi și cratițe, atât cele destinate gătitului pe gaz, cât și cele potrivite pentru gătitul în cuptor. Tigăile și cratițele din oțel carbon sau fontă sunt potrivite pentru utilizarea pe plita cu gaz a aragazului. Oțelul carbon și fonta sunt materiale excelente pentru gătitul pe flacără deschisă, deoarece conduc căldura uniform și pot rezista la temperaturi ridicate. Și tigăile antiaderente sunt excelente, pentru că facilitează gătitul alimentelor care s-ar putea lipi de suprafața tigăii sau care necesită mai puțină grăsime pentru gătire. În acel cuptor incorporabil din aragaz, puteți folosi cratițe și vase din ceramică sau sticlă. Ele sunt ideale pentru coacerea alimentelor, cum ar fi lasagna, prăjituri sau alte preparate care necesită gătire în cuptor. Mânerul din plastic nu poate fi folosit în cuptor, sau doar până la o temperatură maximă. Dacă temperatura este prea mare, mânerele se vor topi. Unele modele au mânere detașabile. Acest lucru înseamnă că ustensila dvs. poate fi folosită într-un cuptor mai mic. Odată introdusă într-un cuptor incorporabil, o cratiță se încălzește foarte repede. Așadar, aveți grijă să folosiți mănuși speciale de gătit sau un prosop, atunci când o mutați.

Tigăile din oțel inoxidabil sunt versatile și pot fi utilizate atât pe plită cu gaz a aragazului, cât și în cuptor. Acestea sunt rezistente și pot fi folosite pentru gătitul unei game variate de alimente.

 

Plita cu inducție

Pe o plită cu inducție, căldura este transferată prin intermediul unui câmp magnetic care induce căldură în partea de jos a tigăii. Acest lucru înseamnă că materialul tigăii trebuie să fie potrivit pentru gătitul prin inducție. De asemenea, este important ca fundul tigăii să fie plat. În unele cazuri, tigăile care au fost folosite pe gaz nu mai sunt potrivite pentru inducție.

Deoarece căldura este indusă în tigaie, gătitul prin inducție este relativ sigur. De îndată ce tigaia este îndepărtată de pe foc, procesul de încălzire se oprește. Luați în considerare și diametrul tigăii sau al cratiței. Dacă acesta este mai mare decât zona de gătit, căldura nu este distribuită în mod optim pe bază.

 

Plita electrică

După cum sugerează și numele, o plită electrică utilizează electricitate. Tigăile se încălzesc încet atunci când o porniți. Toate tigăile și cratițele sunt compatibile cu plitele electrice. Această plită este oarecum demodată, nu mai este foarte folosită în România. Lentoarea sa, consumul ridicat de energie și faptul că este mai greu de curățat explică de ce românii evită plita electrică.

 

Plita vitroceramica

Aceasta este versiunea modernă a plitei electrice. Căldura este generată de o spirală de încălzire plasată sub o placă de sticlă ceramică. Acest proces este mai lent decât în cazul gazului sau al inducției. În plus, căldura nu se oprește automat odată ce sursa este oprită. Prin urmare, nu este suficient să opriți plita pentru a împiedica procesul de gătit. Această întârziere poate fi, de asemenea, un avantaj, deoarece puteți folosi căldura rămasă pentru a menține o cratiță caldă. Factura de energie va fi mai mare decât la gaz sau inducție. De asemenea, este foarte important ca fundul cratiței să fie perfect plat pentru o bună transmitere a căldurii. Fundul trebuie să aibă grosimea potrivită și să fie neted, astfel încât cratița sau tigaia să se poată conecta la plita de gătit. În principiu, totul este compatibil cu plitele vitroceramice, dar atunci când treceți de la o plită pe gaz la o plită vitroceramică, unele oale și tigăi pot fi puțin deformate din cauza gătitului pe gaz.

 

Plită cu halogen

Cu această metodă de gătit, căldura este furnizată de o lampă cu halogen sub o placă de sticlă. Placa de sticlă însăși devine fierbinte. Prin urmare, în principiu, toate tigăile pot fi utilizate pe o plită cu halogen. Pentru un bun transfer de căldură, este important ca baza să fie plană pentru a asigura un bun contact între plita și tigaie. Gătitul pe o plită cu halogen este ușor întârziat, deoarece sistemul trebuie mai întâi adus la temperatură. Lampa cu halogen în sine se încălzește rapid, dar sticla are nevoie de ceva mai mult timp. Curățarea unei plită plată este foarte ușoară.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191