Se bucură acum, dar vor regreta mai târziu, la pensie. Românii care acceptă să muncească, pe cartea de muncă, pe salariul minim pe economie, dar cu o completare a lefei „la negru”, vor suferi când vor ajunge pensionari.
Calculele făcute arată că sunt diferenţe mari între pensia pe care un român o primeşte după ce a avut salariul minim pe cartea de muncă şi un altul care a câştigat în acte 8.000 de lei, spre exemplu.
La salariul minim, pensia vine 1.260 lei
Ce spune Virgiliu Nanu (CJ Prahova) despre scumpirile Hidro Prahova
Potrivit calculelor făcute de economişti, dintr-un salariu minim, putem spune că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună pe lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.
Dacă salariul real, cel întreg, ar figura tot pe cartea de muncă, logic că respectivul angajat va ajunge să încaseze o pensie mult mai mare. Cel mai trist pare că o persoană care a avut un salariu mic va avea o pensie aproape identică cu o persoană care nu a lucrat o zi în viața ei.
Pensie minimă garantată: 1.125 lei
Indemnizația socială pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, e stabilită la 1.125 de lei și e de fapt un ajutor dat pensionarilor săraci, acei oameni care nu au cotizat o zi în viața lor. Probabil, tocmai de aceea tot mai mulți români profită de faptul că își pot cumpăra vechime până în luna septembrie 2023.
Puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.