Cea mai periculoasă pasăre de pe Glob, apariție rară în România. A fost văzută chiar în București. FOTO&VIDEO

Cea mai periculoasă pasăre de pe Glob, apariție rară în România. A fost văzută chiar în București. FOTO&VIDEO

Recent, România a fost martora unei apariții neobișnuite, chiar în capitala sa, București. Oamenii au fost surprinși și încântați să observe, dar și să fotografieze o creatură rar întâlnită, cunoscută pentru viteza sa uluitoare, fiind cel mai rapid animal de pe planetă.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Este vorba despre șoimul călător, o specie răspândită pe întreg globul și admirată pentru agilitatea sa extraordinară.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Șoimul călător, identificat științific ca Falco peregrinus, a fost văzut și în capitala României, stârnind un interes considerabil printre locuitori.

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

Mulți dintre aceștia au reușit să captureze imagini cu această pasăre magnifică. Acest animal impresionează prin capacitatea sa de a atinge viteze de până la 322 km/h în picaj și până la 90 km/h în zbor planat.

De asemenea, are o acuitate vizuală extraordinară, putând detecta prada de la o distanță de până la 300 de metri.

Cum recunoaștem un șoim călător

Caracteristicile fizice ale șoimului călător sunt de asemenea remarcabile. Ochii săi sunt mai mari și mai grei decât cei ai omului, ceea ce îi conferă un avantaj considerabil în vânătoare. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai temuți și eficienți prădători de pe planetă.

Denumirea sa, „șoim călător”, provine din latinescul „flectere”, ce înseamnă „a se curba” – o posibilă referire la forma ghearelor sale – în timp ce „peregrinus” semnifică „călător” sau „pribeag”. Această denumire este similară în mai multe limbi.

Această pasăre, atât unică cât și frumoasă, face parte din familia falconidelor și este răspândită pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Recent, ea a fost observată și în România, inclusiv în București. Într-o zi de vineri, la data de 5 ianuarie 2024, Iagar Florin a reușit să fotografieze această pasăre în timpul zborului și în momente de odihnă, eveniment documentat de

Și la munte șoimul călător apare foarte rar

Deși șoimul călător este o specie care se găsește și în România, observațiile sale sunt destul de rare. Acești șoimi își fac cuiburi în zone înalte și muntoase, preferând regiunile calcaroase.

Ei sunt fideli cuibului lor, revenind frecvent la același, care este întotdeauna situat departe de prădători. Cuibul, de dimensiuni adecvate pentru o pereche și cei patru pui ai săi, este ocupat odată cu depunerea ouălor, la sfârșitul lunii martie. Femela clocesc ouăle aproximativ o lună, iar puii, odată ce ajung la vârsta de aproximativ cinci săptămâni, părăsesc familia.

Câteva curiozități despre șoimul călător

Hrana predominantă: Dieta acestui șoim este compusă în principal din pești. Cu toate acestea, spre deosebire de alte specii de răpitoare care vânează prin prinderea cu ghearele, șoimul călător se distinge prin modul său de a vâna – plonjează în apă cu o mișcare rapidă și prinde peștele cu ghearele.

Adaptare la mediu acvatic: Șoimul călător are glande specializate la baza picioarelor pentru a excreta excesul de sare. Acest lucru îl ajută să se adapteze la viața sa în mediul acvatic, unde își petrece o mare parte din timpul său vânând pești în apă.

Migrarea: Cu toate că este cunoscut drept „călător”, nu toate populațiile de șoim călător sunt migratoare. Există variabilitate în comportamentul de migrație în rândul diferitelor populații ale acestei specii. În timp ce unele populații migrează pe distanțe mari, altele rămân în regiunile lor de cuibărit pe tot parcursul anului.

Durata de viață: Șoimul călător poate trăi destul de mult în captivitate, cu o durată de viață care poate depăși 20 de ani. În mediul său natural, durata de viață este în mod obișnuit mai scurtă, dar poate varia în funcție de factori precum disponibilitatea hranei și condițiile de mediu.

Sunete specifice: Șoimul călător este cunoscut pentru sunetele specifice pe care le emite. În timpul perioadelor de cuibărit, acești șoimi pot emite sunete puternice și stridente, în special pentru a-și marca teritoriul sau pentru a comunica cu partenerul.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191