Lansarea oficială a lui Mircea Geoană în campania electorală pe data de 11 septembrie a stat de la bun început sub semnul catastrofei. Abia a trecut o săptămână de când a dat jos haina NATO, că așa-zisul candidat independent a reușit să se arunce singur în aer de mai multe ori. În primul său interviu în calitate de candidat, acordat Pro TV, Geoană i-a urat sănătate Regelui Mihai, mort de șapte ani. Câteva ore mai târziu, Antena 3 difuza un interviu artistic cu același Geoană, pregătit din timp, filmat unde credeți? La Curtea de Argeș, chiar la mormântul Regelui Mihai! Nimeni n-a reușit să-i submineze lui Mircea Geoană propria lansare mai bine decât a făcut-o el însuși.
A urmat un atac suburban la fostul președinte Traian Băsescu, pe tema stării de sănătate. „E într-o stare de degradare biologică”, a declarat Geoană la Digi24. De ce să faci, ca în tenis, greșeli neforțate? Ce sens are să-l trezești din amorțire pe Băsescu, politicianul cu limba ascuțită, cu verbul mereu la el, care nu rămâne niciodată dator? Numai Geoană știe ce-a fost în capul lui când și-a atacat fostul adversar din 2009 într-un mod descalificant pentru un candidat la prezidențiale.
„Nu o să ajung la o stare de degradare în care să-i urez Regelui Mihai sănătate”, i-a răspuns acid fostul președinte. Odată trezit, Traian Băsescu nu s-a mai oprit. Fostul președinte a plonjat în sertarul cu amintiri, de unde a scos câteva declarații pro-rusești făcute de Mircea Geoană prin 2005. Foarte probabil că Geoană nu va mai scăpa curând de ochiul lui Sauron. Odată deșteptat, îl va urmări toată campania.
Finalul de săptămână l-a încheiat en fanfare, cu un interviu la Digi24. Aici, Geoană a decretat că și el este decrețel, adică născut după decretul semnat de Ceaușescu în 1966 prin care se interzicea avortul. Numai că Mircea Geoană s-a născut în 1958, deci cu opt ani înainte de infamul decret. Prin urmare, candidatul zis independent nu este decrețel, oricât și-ar dori să se identifice cu o generație întreagă de alegători, cărora speră să le câștige simpatia.
Prea multe gafe pentru un candidat care face un titlu de glorie din experiența sa politică internațională la nivel înalt. Cum a coborât din stratosfera NATO, cu picioarele pe pământul de acasă, Geoană a călcat în toate greblele întâlnite în cale. N-a ratat niciuna. Nu adversarii politici, nu presa haină, nu forțele externe l-au umplut de sânge pe cel mai educat, școlit și manierat dintre candidați. El singur s-a faultat grav de trei ori. Așa-zisa independență a lui Mircea Geoană va trebui înțeleasă puțin altfel de acum încolo, în sensul că gura sa expresivă vorbește independent de cap.
Cum nu are mai nimic de spus, dar trebuie să umple golul cu ceva, cuvintele se trag unele pe altele, într-un șuvoi de nestăvilit. Creierul nu apucă să mai pună frână viiturii de vorbe fără noimă. Prostiile țâșnesc pe gura candidatului zis independent ca o apă tulbure, din care apare, pe neașteptate, câte un hoit. De la susținători la adversari, toată lumea și-a pus mâinile în cap, amintindu-și din nou de „Prostănacul” lui Ion Iliescu.
Dar cea mai mare gafă a lui Mircea Geoană, pe care încă nu o înțelege nici el, este însăși candidatura sa din poziția de așa-zis independent. Fără partid, fără observatori în secțiile de votare, cu atât de multe vulnerabilități și schelete în dulap, șansele sale sunt minime, oricât s-ar îmbăta cu sondaje. Apoi, dacă printr-un miracol ar ajunge președinte, cum ar conduce țara? Cu cine ar forma guvernul, majoritatea, cine ar fi premier? Sub el, România s-ar bulgariza rapid și ar schimba guverne odată la șase luni. Să nu fi înțeles Geoană, cu vasta lui experiență politică, că nu poate arunca în aer o țară întreagă, așa cum se detonează pe persoană fizică?
După „cel mai frumoși dintre urâți”, concurs lansat de Marcel Ciolacu săptămâna trecută, iată că a venit vremea și pentru „cel mai deștept dintre proști”.
Editorial Dan Tăpălagă