Ciclonul care a făcut prăpăd în Slovenia ajunge în România

Ciclonul care a făcut prăpăd în Slovenia ajunge în România

Manifestările de vreme instabilă au lăsat urmări în România. Ploile și vântul puternic au provocat pagube în mai multe zone. Meteorologii au emis atenționări de vreme rea.

Cristian Terheș cere CCR revizuirea cererii de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, pe baza documentelor declasificate din CSAT

Un ciclon a făcut prăpăd în Slovenia, iar acum acesta s-a deplasat spre țara noastră.

Prezidenţiale2024/Rectorul SNSPA: Primul tur al alegerilor trebuie reluat, în condiţii de legalitate deplină

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la ce să ne așteptăm din partea vremii în perioada următoare. Așa s-a aflat că România va fi la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse – rece și caldă.

Ion Cristoiu: „Se va face un guvern minoritar PNL+USR+UDMR, cu amenințarea alegerilor ANTICIPATE”

„Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse.

Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei.

Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice, de unde și codurile respective.

Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații.

De luni, în zona sud-est a țării vom avea temperaturi ridicate până la 32 de grade”, a precizat Bojariu, într-o intervenție la Antena3.

Bojariu: Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade

Climatologul a explicat de ce apar aceste manifestări de instabilitate atmosferică în luna august. Și a anunțat că pe finalul acestei săptămâni vremea va fi frumoasă și caldă.

„Spre sfârșitul săptămânii vom avea din nou o masă de aer cald. Vreme frumoasă și caldă pentru vineri sâmbătă, duminică.

 

Luna august 2023 începe furtunos, cu multe instabilități, chiar cu contraste foarte mari între regiuni. Un lucru atipic pentru cea mai liniștită lună din an, teoretic.

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită pe ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice.

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade.

Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată”, a precizat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191