Cine este domnitorul al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani de căutări. A condus Ţara Românească de două ori

Cine este domnitorul al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani de căutări. A condus Ţara Românească de două ori

Nu mulți știu de el, nu este la fel de cunoscut ca alți domnitori ai Țării Românești, însă Vlad Călugărul a fost unul dintre cei doi frați ai lui Vlad Țepeș și a condus Ţara Românească în 1481 şi 1482-1495. Ce mai este interesant la acest domnitor este faptul că, timp de 510 ani nimeni nu a ştiut de mormântul său, fiind descoperit abia după 300 de ani de căutări.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

Vlad Ţepeş a avut doi fraţi. Primul dintre ei, Radu cel Frumos, a trăit 32 de ani în Imperiul Otoman, unde fusese trimis de către tatăl său- Vlad Dracul. Al doilea frate al său a fost Vlad Călugărul, care a decis să rămână în ţară şi să urmeze o carieră teologică. Vlad Călugărul a condus Ţara Românească în 1481 şi 1482-1495. El fusese îngropat în 1495 cu mare discreţie şi timp de peste 500 de ani nimeni nu a ştiut de mormântul său, însă, în august 2005, doi cercetători de la Muzeul Judeţean Argeş, Spiridon Cristocea şi Marius Păduraru, au găsit la mănăstirea Glavacioc din comuna argeşeană Ştefan cel Mare mormântul acestuia.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

„După ce Vlad Ţepeş a murit în 1476, Radu a condus într-o manieră foarte slabă Ţara Românească, fiind doar un pion în mâinile sultanilor turci. Al doilea frate al lui Ţepeş, Vlad Călugărul, a decis să rămână în ţară şi să urmeze o carieră teologică. A fost în tinereţe călugăr, după aceea şi preot şi egumen în mănăstire. După aceea s-a răspopit şi s-a ridicat la domnie şi s-a însurat. A condus Ţara Românească de două ori, în 1481 şi între 1482 şi 1495, când s-a stins din viaţă.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Mormântul era într-o stare avansată de degradare

Vlad Călugărul a fost foarte apreciat pentru ideile sale renascentiste. A construit 15 mănăstiri şi 30 de sate. A avut relaţii diplomatice foarte bune cu Imperiul Otoman şi de asemenea cu regii Franţei şi Spaniei. Însă moartea şi îngroparea sa au rămas un mister.

Încă din secolul al XVIII-lea, peste 150 de arheologi au încercat în zadar să găsească mormântul fratelui lui Vlad Ţepeş, căutându-l în peste 60 de zone din toate regiunile României”, spune istoricul Petre Mihăilescu, potrivit România Misterioasă.ro.

Cu toate acestea, în august 2005, doi arheologi (Spiridon Cristocea, pe atunci director al Muzeului Județean Argeș, și Marius Păduraru, profesor de istorie) au făcut o descoperire surprinzătoare la Mănăstirea Glavacioc din comuna Ştefan cel Mare, aflată la 170 km de Bucureşti.

Cu un an înainte, mănăstirea fusese inclusă în programul de cercetare arheologică al Muzeului Județean Argeș. Cei doi arheologi au început cercetările în zonă la 8 august 2005, iar la 9 august, după o zi de săpături, au descoperit mormântul fratelui lui Vlad Țepeș, Vlad Călugărul. Săpăturile au scos la iveală oseminte foarte vechi, acoperite de o piatră de mormânt construită în 1704, la două secole după moartea lui Vlad Călugărul.

Pe piatră era scris în limba slavonă: „Sub această piatră se odihnesc oasele creştinului domnitor Vlad Călugărul, care a avut o contribuţie foarte importantă la renovarea mănăstirii. Piatra a fost pusă de către egumenul Ştefan în martie 1704”.

Piatra funerară a lui Vlad Călugărul este o capodoperă

Până în acel an, mormântul fratelui lui Vlad Țepeș era foarte simplu, fără nici o inscripție. Mormântul, după ce fusese profanat de mai multe ori în ultimii 500 de ani, era într-o stare avansată de degradare. Potrivit sătenilor, din mormânt fuseseră furate bijuterii foarte valoroase. Arheologii au descoperit, de asemenea, în 2005, că domnitorul avea o casă de vară la aproximativ 1 km de mănăstire, unde stătea între trei și patru săptămâni pe an.

Piatra de mormânt a lui Vlad Călugărul este o capodoperă. Realizată din calcar numulitic, este în stare excelentă și este un monument tipic al artei brâncovenești, cu motive decorative precum corb, cruce, sabie și sceptru. Tehnica cu care s-a pictat este una foarte rară și a rămas pe o parte a pietrei de mormânt timp de cinci secole.

În vara anului 2005, Spiridon Cristocea și Marius Păduraru au făcut descoperiri arheologice de importanță națională în aceeași zonă a mănăstirii. Cea mai importantă descoperire, însă, a fost mormântul fratelui lui Vlad Țepeș, Vlad Călugărul.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191