Cine este englezoaica care a schimbat istoria României

Cine este englezoaica care a schimbat istoria României

Este un nume care, în ziua de astăzi, este complet necunoscut celor mai mulți dintre români. Însă, englezoaica Mary Grant a fost o personalitate importantă în trecutul nostru, iar mai mult ca sigur că fiecare dintre noi vom recunoaște numele pe care femeia l-a luat după ce s-a căsătorit cu unul dintre cei mai faimoși români ai secolului XIX.

VIDEO cu atacatorii care au vandalizat sediul unui partid din Ploiesti. Cine sunt agresorii prinsi de Politie

Pentru cei mai mulți dintre noi, numele lui Mary Grant nu este deloc unul cunoscut, chiar dacă a fost o personalitate importantă în timpul Revoluției din 1848. Ea a ajuns în țara noastră cu doar un an înainte de acest eveniment, fiind guvernanta copiilor colonelului Ioan Odobescu. Între timp, Mary îl va cunoaște pe Constantin Rosetti, iar după ce se vor căsători, ea va lua numele de Maria Rosetti.

Surse/ PSD Prahova renunta la postul de viceprimar la Ploiesti?

Mary se născuse în 1819, în Guernesy, o mică insulă engleză din apropiere de Franța. Mama lui Mary era franțuzoaică, în timp ce tatăl ei, Edward Grant, era scoțian. Ea a petrecut o bună parte din copilărie în Franța, unde a fost impresionată de idealurile libertății, fraternității și egalității.

Primarii din Prahova au decis ca PSD sa conduca A.D.I Managementul Apei! Silviu Negraru, ales presedintele Asociatiei

A ajuns în țara noastră în 1847

Chiar înainte de Revoluția din 1848, în casa Mariei și a lui Constantin Rosetti se întâlneau pașoptiștii, iar atunci când soțul ei a fost arestat, alături de alte persoane, Maria a luptat din răsputeri ca acesta să fie eliberat.

El urma să fie deportat în Serbia, iar Maria s-a deghizat într-o femeie de la țară, iar alături de copilul lor, s-a strecurat pe corabia turcă pentru a-și vedea soțul. În timp ce s-au sărutat, ea i-a strecurat un bilet în care era menționată data la care avea să aibă loc operațiunea de eliberare.

Ajunge înapoi în Franța

Chiar dacă revoluționarii au fost salvați, după 1848, Maria și soțul ei sunt nevoiți să se mute în Franța. De abia după 9 ani de exil va reveni Maria Rosetti în România, iar în 1857 ea va deveni prima femeie jurnalist din țară.

Ea a lucrat la mai multe ziare și almanahuri ale vremii, inclusiv la „Românul”, un ziar editat chiar de către soțul ei, C. A. Rosetti.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191